U organizaciji Veleposlanstva Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, i ove godine komemoracijom i polaganjem vijenaca odana je počast svim poginulim bugarskim vojnicima i časnicima. U završnoj fazi Drugog svjetskog rata ovdje je poginulo 1.029 bugarskih vojnika i časnika, a u čast njima svake godine u svibnju delegacija iz Bugarske dolazi u Vukovar kako bi im odali počast. Od 2016. godine ovdje se nalazi novi spomenik s popisom imena svih žrtava koje su stradale na ovom području.

Ovim putem je veleposlanica Republike Bugarske u RH NJ.E. Genka Georgieva istaknula važnost suradnje Bugarske s Vukovarom koju nastoji izgraditi od kada je postala Veleposlanica te je najavila i daljnje pregovore na gospodarskom planu, jer je Vukovar najveća riječna luka na Dunavu, što otvara mnoga vrata za razvoj gospodarskih aktivnosti Bugarske i Hrvatske.

S obzirom da je povod dolaska ovoga puta odavanje počasti bugarskim vojnicima stradalima u II. svjetskom ratu upravo ovdje u Vukovaru, NJ.E. Georgieva je naglasila kako su mnogi Bugari sudjelovali i u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku. Istaknula je kako je uloga Vukovara prepoznata izvan granica Republike Hrvatske te zahvalila Gradu Vukovaru na brizi oko spomenika bugarskim vojnicima. „Osim bugarskim žrtvama II. svjetskog rata, u Vukovaru uvijek odajemo počast i stradalima u obrani Hrvatske na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata“, dodala je Georgieva.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako su nam danas u mislima svi oni koji su izgubili živote u borbi protiv fašizma, koji je sa sobom odnio milijune života, ali puno više od toga ljudi je raseljeno, mučeno i zlostavljano, a Hrvati su takvo zlo osjetili i na svojoj koži. „Svake godine na ovaj dan moramo uputiti poruku mladima da svi zajedno moramo biti pametniji i birati pitomije puteve, režime i sustave koji su po mjeri čovjeka“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je ovaj dan Europska unija odabrala kao Dan Europe, a ujedinjenje Europe je pokušaj da se izbjegne svako buduće zlo ovakvih razmjera.

Gradonačelnik  je također rekao kako je veleposlanica NJ.E. Genka Georgieva vrlo često u Vukovaru, i postala je prijatelj Vukovara te kroz intenzivnu suradnju putem Veleposlanstva nastoje se produbiti odnosi, a cilj nam je u konačnici potpisivanje povelje prijateljstva s jednim gradom na obali Dunava u Bugarskoj te jačanje gospodarskih, ali i međuljudskih, kulturnih, sportskih i svih ostalih veza.

Osim Veleposlanstva Bugarske u RH, počast je na bugarskom vojnom groblju u ime Grada Vukovara odao gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, predstavnici Ministarstva obrane RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova te članovi Hrvatsko-bugarskog društva.

Nakon odavanja počasti na Bugarskom vojnom groblju, uslijedilo je odavanje počasti svim poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskom rata.