U organizaciji Udruge veterana 3. Gardijske brigade Kune – ogranak Vukovar, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru obilježena je 30. obljetnica ustroja postrojbe 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade.

Dužnu počast odala je i delegacija Grada Vukovara predvođena gradonačelnikom Grada Vukovara Ivanom Penavom.

„Danas smo se okupili kako bi obilježili 30. godina osnutka postrojbe 4. vukovarske bojne 3. gardijske brigade - prve takve organizirane skupine na području grada Vukovara. Ovdje smo kako bi se prisjetili njihova velikog značenja za sve nas, ali i kako bi zahvalili onima koji su u to vrijeme pokazali veliku hrabrost. Nažalost, postrojba je pretrpjela velike gubitke, a danas čuvamo uspomenu na one koji više nisu s nama i nastavljamo njegovati vrijednosti Domovinskog rata.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Molitvu na groblju predvodio je vojni kapelan velečasni Vladislav Mandura, a nakon odavanja počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule u crkvi sv. Filipa i Jakova.

4. bojna 3. vukovarska brigada službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca. Tada je imala 306 pripadnika od kojih su 86 položila svoje živote u obrani Vukovara, a oko dvije stotine ih je ranjeno i proživjelo je mučeništvo u srpskim koncentracijskim logorima.