Danas je u Vukovaru obilježena 30. obljetnica Bitke za Vukovar čime je odano priznanje i zahvalnost svim sudionicima obrane Vukovara, a posebice pripadnicima legendarne 204. vukovarske brigade.

Program je počeo budnicom ulicama Vukovara – od Vodotornja do Dvorca Eltz te mimohodom ratnih zastava od Vojarne 204. vukovarske brigade do Dvorca Eltz.

Obilježavanje se nastavilo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru, gdje je vijenac položilo gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo s delegacijom.

Ovom prilikom gradonačelnik Penava istaknuo je kako su zahvaljujući pripadnicima 204. vukovarske brigade u Vukovaru skovani temelji hrvatske slobode. „Branitelji grada Vukovara zaslužili su svo naše poštovanje, stoga njima u čast, danas slavimo njihova dostignuća, hrabrost i požrtvovnost. Svakoga dana trebamo zahvaljivati njihovoj žrtvi, prisjećati se onih koji više nisu s nama, ali se istovremeno moramo okrenuti i ka budućnosti.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava te dodao da iako okrenuti ka budućnosti ne smijemo zanemariti činjenicu da, izuzimajući presude Međunarodnog suda u Haagu te presude za zločine na Ovčari, za jedan grad koji je bio sravnjen sa zemljom nitko nije pravosudno odgovarao.

Svečanosti obilježavanja su uz brojne visoke uzvanike nazočili branitelji Vukovara, pripadnici 204. vukovarske brigade.

Središnja svečanost održala se u perivoju Dvorca Eltz, a tijekom cijeloga dana građani grada Vukovara i posjetitelji imali su priliku vidjeti taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, prezentaciju rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te brod Hrvatske vojske „Šokadija“ na Dunavu.

U večernjim satima Vukovarci i posjetitelji našega grada uživali su u koncertu rock sastava „Opća opasnost.“