Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Uredu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića održan je danas okrugli stol pod nazivom „Uklanjanje barijera u cilju stvaranja inkluzivnog i pristupačnog društva za sve".

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici krovnih saveza udruga osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva rada i mirovinskog sustava kao i predstavnici Udruge gradova i općina, Udruge gradova i Udruge županija, te predstavnik Europske komisije u Hrvatskoj.

Budući da se radi o problemima koje djelomično rješavaju i predstavnici lokalnih vlasti, pozivu Predsjednika Republike Ive Josipovića odazvao se i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

Nemojte nas se sjetiti samo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom i pozivati nas samo prigodničarski, jer mi želimo biti partneri na svim područjima, poručili su predstavnici udruga osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom zamjerile su što u Saboru nema njihovih predstavnika te što ne participiraju u političkom i javnom životu, poručivši kako ih se koristilo samo zbog ratifikacije pojedinih međunarodnih dokumenata. Požalili su se i na nepostojanje sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom te ocijenili kako u Hrvatskoj možda i imaju svi ista prava no za osobe s invaliditetom neka od njih su neostvariva.

"Cilj nam je osvješćivanje društva o potrebama osoba s invaliditetom i njihovo izjednačavanje s ostalim građanima", poručio je predsjednik Josipović dodavši kako se osobe s invaliditetom i dalje suočavaju s brojnim preprekama i barijerama iako je Hrvatska donijela niz strategija i pratećih zakona.

"Mi smo kao država donijeli značajne strategije na području pomoći osobama s invaliditetom, među prvima smo potpisali UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, a osnovan je i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, no postavlja se pitanje možemo li učiniti još više kako bi se povećala inkluzivnost i unaprijedila praksa", zapitao se predsjednik Josipović.

"Način na koji se odnosimo prema našim građanima koji imaju posebne potrebe i trebaju posebnu pozornost pokazuje kakvo smo društvo i koliko smo ozbiljni kada govorimo o solidarnosti, jednakosti svih, te o antidiskriminacijskim zakonima", poručio je predsjednik Republike dodavši kako pravedno društvo ne smije okretati glavu od onih kojima je potrebna solidarnost i pomoć.

Da zakoni postoje ali treba osvijestiti zajednicu i sustav složio se i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručivši kako njegovo ministarstvo radi niz projekata kojima je cilj da obrazovanje postane dostupno i prohodno svakom učeniku s teškoćama.

"Samo za financiranje prijevoza, prehrane i didaktičke opreme za učenike s teškoćama ove je godine osigurano 16,7 milijuna kuna. S obzirom da za školsku obuku dostupnu za sve veliku ulogu imaju pomoćnici i osobni pomoćnici u nastavi, ove je školske godine izdana suglasnost za 365 pomoćnika u nastavi", pohvalio se ministar Jovanović.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić kazala je kako su mjere aktivne politke zapošljavanja za iduću godinu povećane za 25 posto. "Posebno je važno što se ide na 75 posto potpore kod zapošljavanja kod svakog poslodavca, a ići će se i na potpore za samozapošljavanje u još većem obujmu", obećala je Dalić.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je kako činjenica da osobama s invaliditetom svi resori trebaju biti dostupni, ne znači uvijek izdvajanje sredstava. "Brojne barijere proizlaze iz nepoštivanja propisa, nezainteresiranosti i predrasuda", upozorila je Slonjšak.