Predsjednica Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara Ljiljana Blažević i Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luisa Vinton, u nazočnosti gradonačelnika Grada Vukovara Željka Sabe, potpisale su danas u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara Sporazum o podjeli troškova između UNDP-a i Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara na provedbi projekta „Izrada tehničke dokumentacije za dovršetak radova na unutrašnjoj obnovu Radničkog doma u Vukovaru te pripremi projektnog prijedloga obnove unutrašnjosti za fondove EU".

Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara će staviti na raspolaganje UNDP-u iznos od 400.000,00 kuna čime će sufinancirati izradu nedostajuće tehničke dokumentacije potrebne za dovršetak radova na unutrašnjoj obnovi Radničkog doma u Vukovaru; ishođenje izmjene i dopune dozvola kao i priprema projektnog prijedloga za fondove EU.

U periodu od protekle dvije godine UNDP je proveo projekt „ARCH-Vukovar: Naslijeđe kao sredstvo razvitka. Rekonstrukcija arhitektonskog naslijeđa u gradskoj jezgri Vukovara - održivo oživljavanje i razvoj ratom uništene zajednice" u sklopu kojega je između ostalog u potpunosti obnovljena vanjština objekta Radničkog doma u Vukovaru.

Također, UNDP je u sklopu projekta izradio dokumentaciju za obnovu dijela unutrašnjosti i to prostorija koje se odlukom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture moraju obnavljati u skladu sa povijesnim karakteristikama zgrade. To se odnosi na unutrašnjost kino dvorane, gradsku kavanu, hol između kino dvorane i gradske kavane te stepenište između prizemlja i prvog kata.

Međutim, da bi se moglo nastaviti sa potpunom obnovom unutrašnjosti objekta, potrebno je napraviti izmjene i dopune idejnog projekta i izdane građevinske dozvole s obzirom na promijenjene lokacijske uvjete priključka na komunalnu infrastrukturu, djelomičnu promjenu namjene unutrašnjih prostorija kao i promjene zakonske regulative do koje je došlo u međuvremenu - od izdavanja građevinske dozvole i početka radova na obnovi pa do danas. Osim toga, potrebno je izraditi detaljan troškovnik sa projektantskim cijenama koji će se dalje koristiti kao osnova za namicanje sredstava za obnovu unutrašnjosti Radničkog doma.

Uzimajući u obzir sporost procesa prijenosa vlasništva objekta Radničkog doma sa Agencije za upravljanje državnom imovinom na Grad Vukovar, te nastojanja za što skoriji nastavak obnove, UNDP putem provedbe ovog Projekta želi izraditi i svu potrebnu dokumentaciju za kandidiranje projekta obnove unutrašnjosti na dostupne fondove Europske Unije. Tu se prije svega misli na izradu sve potrebne tehničke dokumentacije te studije izvodljivosti. Na taj način će se kroz realizaciju ovog Projekta proces osiguranja potrebnih sredstava za obnovu unutrašnjosti znatno ubrzati te će se održati kontinuitet obnove objekta Radničkog doma.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo izrazio je zadovoljstvo zbog nastavka projekta obnove i uređenja Radničkog doma istaknuvši kako će unutrašnji prostor u prizemlju ispuniti gradska kavana na svom poznatom mjestu dok će u prostoru bivšeg kina u dogovoru s brojnim udrugama civilnog društva nastati novi sadržaj u obliku multifunkcionalne dvorane za njihove osmišljene programe s ciljem da taj prostor 24 sata dnevno živi u zajednici i za zajednicu. Na katu Radničkog doma bit će smješteni određeni uredi gradske uprave i svojevrsni centar za obnovljive izvore energije.

Predsjednica Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Ljiljana Blažević naglašava ulogu fonda u projektu kao doprinos razvoju civilnog društva, a danas potpisan sporazum smatra potrebnim korakom koji će zatim omogućiti da se zajedno sa UNDP-om krene prema strukturnim fondovima EU. Prema nekim procjenama za unutrašnje uređenje i opremanje Radničkog doma Vukovar trebat će osigurati 2,7 milijuna eura.

Koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luisa Vinton smatra kako je najvažnije nastaviti projekt od iznimnog značenja za sve građane Vukovara, jer Radnički dom je srce Vukovara a ne samo njegova razglednica.

{gallery}2013/08/29/01{/gallery}