Gradsko vijeće Grada Vukovara svoju 1. sjednicu započelo je 27. rujna 2013. godine u 9 sati, a nastavak slijedi 30. rujna 2013. godine u 10 sati.
Nakon što je tijekom utvrđivanja kvoruma konstatirano da nedostaje tek jedna vijećnica predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Željko Pinjuh pozvao je na svečanu prisegu vijećnike koji to nisu učinili na konstituirajućoj sjednici.
Gradski vijećnici su prije usvajanja dnevnog reda prihvatili prijedlog da se aktualni sat gradonačelnika održi na kraju zasjedanja. Zatim su donesena slijedeća rješenja:
- Rješenje o imenovanjima Komisije za Stautt, Poslovnik i normativnu djelatnost,
- Rješenje o imenovanju odbora za financije i proračun
- Rješenje o imenovanju odbora za zaštitu ljudskih prava, etničkih i nacionalnih zajednica i manjina
- Rješenje o imenovanju odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju
- Rješenja o imenovanju Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda
Od svih usvojenih odluka koje su gradski vijećnici prihvatili većinom glasova na 1. sjednici najviše pozornosti izazvala je odluka o pristupanju promjeni Statuta Grada Vukovara za koju su tri vijećnika iz redova SDSS-a bili su suzdržani.
Nakon prethodne točke zatim su donesene slijedeće odluke i rješenja:
- Odluka o davanju suglasnosti za korištenje imena Grada Vukovara u nazivu Javne „Memorijalni centa Domovinskog rata Vukovar"
- Odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka
- Odluka o pokretanju postupka izbora članova Gradskog savjeta mladih
- Rješenje o imenovanju Zapovjedništva civilne zaštite Grada Vukovara
- Odluka o imenovanju Stožera zaštite i spašavanja Grada Vukovara
- Odluka o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati temeljem koncesije
- Odluka o prodaji nekretnine
Kada je na dnevni red sjednice došla točka „Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od siječnja do lipnja 2013. godine" gradski vijećnici su većinom glasova odlučili prekinuti daljnji rad zbog izostanka sa sjednice gradonačelnika Željka Sabe koji je istoga dana sudjelovao u radu Hrvatskoga sabora. Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Željko Pinjuh nedugo zatim sazvao je nastavak rada za ponedjeljak, 30. rujna 2013. godine s početkom u 10,00 sati.

Osim Izvješća o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine u nastavku zasjedanja gradski vijećnici će razmotriti i „ Izvješće o radu Dječjeg vrtića Vukovar 1 za pedagošku godinu 2012/13." (Izvjestitelji: K. Raguž i D. Sabo) te postaviti pitanja tijekom aktualnog sata gradonačelnika.