{gallery}2013/10/21/03{/gallery} Mandatno-izborno povjerenstvo Hrvatskoga sabora jednoglasno je danas donijelo odluku o ukidanju imuniteta zastupnika Željka Sabe, gradonačelnika grada Vukovara, te time dalo odobrenje za pokretanje kaznenog postupka prema zahtjevu Uskoka.
Gradonačelnik Grada Vukovara i saborski zastupnik Željko Sabo izrazio je danas na medijskoj konferenciji iznenađenje podizanjem optužnice protiv njega zbog sumnji da je pokušao podmititi Mariju Budimir, vijećnicu u Gradskom vijeću Vukovara iz redova HDZ-a.

- S obzirom da je tako odlučeno, ja ću na sjednici Sabora u petak po tom pitanju podići ruku da mi se skine imunitet. Očekuje me pravna bitka tijekom koje ću dokazati svoju nevinost i vjerujem da ću biti oslobođen. Međutim, moram priznati da je za mene iznenađenje kada se protiv nekoga podigne optužnica ne temelju tajnog snimanja, a da istovremeno onoga koji je nešto tajno snimio se ne procesuira - rekao je Željko Sabo te spomenuo tri slučaja koji se već godinama procesuiraju iako su pravosudna tijela zaprimila kaznene prijave i tužbe Grada Vukovara sa obimnom dokumentacijom. Prema njegovim riječima „radi se o HDZ-ovcima u slučajevima ustupanja gradskog prostora od 300 četvornih metara besplatno za stranačke prostorije, davanje gradskog zemljišta pod jamstvo privatnoj tvrtki Durocool za kredit, a kako se kredit nije vraćao banka je sjela na gradsko zemljište, te postojanje tajnog ugovora od 500 tisuća kuna bivšeg direktora Vukovarske gospodarske zone kao i slučaja bivše ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar koja je uz plaću primala i višemjesečnu stimulaciju za što je izdvojeno preko 200 tisuća kuna".

- Dok se u nekim postupcima sporo djeluje, ovaj moj je izgleda jako važan. No, vjerujem da ću biti oslobođen. Poručujem javnosti i Vukovarcima da nastavljam raditi na ostvarenju zacrtanih projekata u gradu Vukovaru – rekao je Željko Sabo i istaknuo „ako sam ja problem Vukovara onda ćemo to lako riješiti, ako sam problem SDP-a i države, onda ćemo i to lako riješiti, ali kako sam problem HDZ-a onda ću se boriti."
Gradonačelnik Vukovara osvrnuo se i na aktualnu situaciju s uvođenjem dvojezičnosti/dvopismenosti u Vukovaru te najavio kako će predložiti da se u izmjene Statuta Grada Vukovara unese odredba koja bi ploče s nazivima ulica i putokaze izuzela iz dvojezičnosti, jer je to u nadležnosti lokalne samouprave dok su ploče na državnim institucijama u nadležnosti hrvatske države.