Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš najavila je kako je većina gradova u Republici Hrvatskoj u opasnosti da izgubi poslove oko legalizacije bespravno sagrađenih objekata jer su riješili manje od 20 % zahtjeva.
Prema podacima nadležnog ministarstva ukupno je predano 822.335 zahtjeva, a do sada je legalizirano 45.845 objekata ili svega 5,57%. Ministrica je najavila kako će cijeli posao, ili veći dio, biti završen do kraja 2015. godine. Međutim, ministrica Anka Mrak Taritaš je pojasnila određena pravila prema kojima je ostalo svega desetak dana i svi oni koji su riješili manje od 20% predmeta preuzet će ih agencija koja je u osnivanju". Tako bi neki mogli izgubiti i milijune kuna, jer lokalne uprave i samouprave koje dobro rade svoj posao na rješavanju zahtjeva prije će i do novca, a riječ je o čak 30 % sredstava od legalizacije.
Prema podacima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja gradski ured Vukovara riješili do sada 418 od 2550 (više od 16,39 %) podnesenih zahtjeva za legalizaciju objekata što ih svrstava među najmarljivije lokalne uprave i samouprave. Do kraja ove godine bit će riješeno sigurno više od 20 % zaprimljenih zahtjeva.