{gallery}2014/02/27/04{/gallery}Veleposlanik Republike Indonezije u Republici Hrvatskoj Agus Sardjan posjetio je danas Vukovar. U pratnji Igora Merlina, voditelja Odjela za istočnu, južnu i jugoistočnu Aziju i Oceaniju i hrvatskog iseljenika Franka Cetinicha, koji četrdesetak godina s uspjehom posluje u Australiji, Kini i EU, stigao je na razgovore o postavljanju spomenika „World Peace Gong" u Vukovaru te mogućnostima poslovne suradnje sa Indonezijom. U Uredu gradonačelnika Vukovara domaćini su bili Danijela Stanković, zamjenica gradonačelnika, Dragan Njegić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU projekte i međunarodnu suradnju, Žaklina Pul, viši savjetnik za prostorno uređenje i Kristina Glumac, viši stručni suradnik za EU projekte.

WORLD PEACES GONG je nastao u Indoneziji kao monumentalna instalacija koja simbolizira Zemlju i njezino neprocjenjivo bogatstvo različitosti, te poziva na mir, toleranciju i prijateljsku suradnju među narodima. Prvi Svjetski gong mira oglasio se u Indoneziji na Staru 2002. godinu da bi označio 2003. godinu kao indonezijsku godinu mira. Od tada je instaliran i u drugim državama u spomen na nevine žrtve, ali i kako bi nas upozorio na krhkost svjetskog mira.

-Worl Peace Gong stiže u Vukovar i tako će Hrvatska biti osamnaesta država u svijetu u kojoj je postavljen ovaj jedinstveni spomenik. Predložili smo da gong mira privremeno nađe svoje mjesto u okviru Gradskog muzeja Vukovar, gdje su već na poseban način deponirani Kamen mira iz Hirošime i cigla iz Nagasakija, koji bi u konačnici postali sastavnim dijelovima budućeg projekta Centar za mir sagrađenog na mjestu današnjeg „Crvenog magacina". Koristim prigodu zahvaliti najzaslužnijim osobama za dolazak Svjetskog gonga mira u Hrvatsku i Vukovar, a to su akademski kipar, slikar i grafičar Ante Sardelić i donator Franko Cetinich - rekla je Danijela Stanković.
Veleposlanik Indonezije Argus Sardjan izrazio je veliko zadovoljstvo onim što je čuo i vidio u Vukovaru. -Vukovar je vrlo primjereno mjesto za postavljanje Svjetskog gonga mira zbog svoje nesretne prošlosti i svega što se ovdje dogodilo, jer ovaj spomenik simbolizira mir, poštovanje i ljubav, a meni je izuzetno drago što imam prigodu biti od pomoći u ostvarivanju ovog projekta. Osim toga, uvjerio sam se kako Vukovar zaista ima velike mogućnosti za ulaganja u razvoj gospodarstva.
Veleposlanika Indonezije Agusa Sardjana i vlasnika kompanije Cefrank UK LTD Franka Cetinicha primili su ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić i direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević.