{gallery}2014/09/23/03{/gallery} Grad Vukovar zajedno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata Grada Vukovara organizirao je 23. rujna 2014. godine obilježavanje 23. obljetnice utemeljenja legendarne 204. Vukovarske brigade.
Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru u nazočnosti velikog broja pripadnika brigade, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja, prijatelja i uzvanika. Vijence su poginulim pripadnicima brigade položili predstavnici brigade predvođeni posljednjim zapovjednikom brigadirom Brankom Borkovićem, predstavnici Sabora, Predsjednika RH i Vlade RH predvođeni predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije sa županom Božom Galićem, Grada Vukovara i braniteljskih udruga predvođeni gradonačelnikom Ivanom Penavom kao i izaslanstvo zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.
Nakon polaganja vijenaca molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik župe sv. Filipa i Jakova, koji je zatim predvodio i Misu za sve poginule i nestale branitelje Vukovara u crkvi sv. Filipa i Jakova.
Svečana akademija posvećena 23. obljetnici utemeljenja 204. Vukovarske brigade održana je u Hrvatskom domu Vukovar. Pozdrave preživjelim pripadnicima brigade i članovima obitelji poginulih i nestalih hrvatskih vitezova uputili su gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, posljednji zapovjednik brigade Branko Borković Mladi Jastreb, izaslanik predsjednika Republike Nikica Burić i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.
Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je da 204. Vukovarska brigada nije imala samo težak ratni put, što se 1991. godine znalo i očekivalo. Za pripadnike ove brigade bitka je nastavljena i u miru.
- Možemo reći da je tako sudbina legendarne brigade u mnogočemu isprepletena i sa sudbinom grada Vukovara – kazao je vukovarski gradonačelnik i zahvalio svima što je tijekom ovogodišnjeg programa obilježavanja 23. obljetnice utemeljenja 204. Vukovarske brigade vladalo dostojanstvo i zajedništvo koje je kao takvo potrebno i na državnoj razini.
-Zahvalan sam svima što smo danas kao Grad Vukovar zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata grada Vukovara stali pod časni barjak 204. Vukovarske brigade. Pred nama su još značajne i teške bitke u gradu Vukovaru, ali sada su to bitke za gospodarstvo i prosperitet. Uspjeti možemo samo na tragu zajedništva i samo tako naše velike žrtve u Domovinskom ratu neće biti uzaludne – poručio je gradonačelnik Ivan Penava.
- U ime Hrvatskoga sabora svim hrvatskim braniteljima Vukovara na čelu s ratnim zapovjednicima 204. legendarne vukovarske brigade izražavam duboku zahvalnost i poštovanje, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko na svečanoj akademiji u povodu 23. obljetnice osnivanja te brigade.
Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko je podsjetio kako je 204. vukovarska brigada branila najteže bojište u Domovinskom ratu te, usprkos padu Vukovara i velikih žrtava, zaustavila prodor neprijatelja prema ostatku Hrvatske.
-Iz svih tih razloga Hrvatska je ostala u srcu s vama, duboko se i danas klanja vašoj žrtvi i hrabrosti. Bez obzira na vrijeme i politike, vi stojite u temeljima hrvatske državnosti, naglasio je predsjednik Sabora. Ocijenio je kako vjera u pravdu i borba za istinu uvijek pobjeđuju te da stoga ne treba odustati od cilja – demokratske izgradnje hrvatske države i društva te boljeg života za sve hrvatske građane. -Nijedna žrtva, koja je pala u obrani i za obranu Vukovara, ma koliko teška i bolna bila, nije bila uzaludna i nikada neće biti zaboravljena. Kriza će proći i vaše djelo će rasti u prosperitetnoj Hrvatskoj, poručio je Leko.
Svečani program upotpunio je vukovarski branitelj Branko Čulić-Vukovarac izvedbom svojim pjesmama „Prerano" i „Vukovarski sin" , a kroz program je vodila prof. Lidija Miletić.
204. brigada Hrvatske vojske, zvana još i vukovarska, legendarna je brigada HV-a čiji su pripadnici branili grad Vukovar u Domovinskom ratu. Brigada je ustrojena 23. rujna 1991. od pripadnika naoružanih postrojbi, a njezin prvi zapovjednik bio je Mile Dedaković -Jastreb. Posljednji zapovjednik bio je Branko Borković-Mladi Jastreb. Brigada je brojila 1803 vojnika, a tijekom Domovinskog rata kroz nju je prošlo oko 3600 vojnika. Brigada je uništila oko 400 tenkova i oklopnjaka, 25 letjelica, te iz stroja izbacila oko 15 000 neprijateljskih vojnika.
204. vukovarska brigada Odlukom Predsjednika RH Stjepana Mesića odlikovana je "REDOM NIKOLE ŠUBIĆA ZRINSKOG", 22. svibnja 2006. godine i "REDOM KNEZA DOMAGOJA", 12. rujna 2006.