{gallery}2014/10/17/06{/gallery} Ministar poljoprivredne Tihomir Jakovina i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava svečano su danas otvorili nasip „Budžak" koji pri visokim vodostajima rijeke Dunav štiti taj dio grada od poplava.
Prigodom svečanosti otvorenja ministar Jakovina je istaknuo kako je to vrlo značajna investicija, jer je riječ o kritičnom mjestu za naselje Budžak koje su detektirali kao jedno od prioriteta koji se moraju napraviti. – Radovi su izvedeni izvrsno, profesionalno i u najkraćem mogućem roku. Sigurni smo da u ovome dijelu grada više nećemo imati problema s poplavama, dodao je ministar poljoprivrede.
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava zahvalio se što je projekt završen u tako kratkom roku te podsjetio kako je u posljednjih deset godina ovaj dio grada u kojem živi oko 300 stanovnika čak tri puta bio grčevito branjen od poplava, što je sada prošlost budući je izgrađeni nasip u visini nasipa na Dunavu.
Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić najavio i slijedeće: - Ulaganja Hrvatskih voda u ovaj kraj zasigurno neće stati na ovome, pa tako u dugoročnom planu ulaganja u razvoj sustava zaštite od štetnog djelovanja voda planiramo uložiti u rekonstrukciju obaloutvrde u Vukovaru u vrijednosti od 26.000.000,00 kuna, u akumulaciju Dola 20.000.000,00 kuna, u uređenje Otoka športova 20.000.000,00 kuna te za regulaciju rijeke Dunav, od ušća Vuke do Vučedola 100.000.000,00 kuna. Vjerujem da ćemo sva buduća ulaganja Hrvatskih voda uspješno sprovesti putem koordinacije svih uključenih strana na zadovoljstvo građana i šire zajednice na području Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije – rekao je direktor Hrvatskih voda.
Vrijednost izgrađenog nasipa „Budžak" dugog 492 metra je 2.214.000 kuna. U okviru projekta je na branjenoj strani nasipa iskopan kanal za odvodnju oborinskih voda te cijevni propust ispod nasipa kojim se prikupljene vode odvode u inundaciju. Izvedene su zapornice kojima se prilikom velikih voda propust ispod nasipa može zatvoriti, a prikupljena voda na branjenoj strani nasipa prepumpavati preko nasipa.
Svečanost su uveličali saborski zastupnik Dragan Crnogorac, zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Željko Cirba, zamjenik direktora Hrvatskih voda Siniša Kukić, direktorica Vodovoda grada Vukovara Milica Zebec, predstavnici izvođača radova iz tvrtke „Eurco" i djelatnici Hrvatskih voda.