{gallery}2014/12/08/01{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić primili su danas časnu sestru Melhioru Biošić i predsjednicu Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara Zadar Evu Zubović, u pratnji stotinu hodočasnika iz Zadra i Zadarske županije koji su posjetili Vukovar u sklopu 18. Humanitarne akcije „Vukovaru ZaDar".

Ovogodišnja, 18. po redu humanitarna akcija "Vukovaru ZaDar" održana je na Narodnom trgu u Zadru, 6. prosinca 2014. godine uz prigodni program na kojem je nastupilo 30 izvođača. Tom prigodom žitelji Zadra i Zadarske županije donosili su pakete hrane i higijenskih potrepština na Narodni trg, a prodavane su i rukotvorine zadarskih privatnih vrtića kako bi se prikupilo što više novaca. Prikupljena pomoć u vidu hrane, higijenskih potrepština i novca krenula je danas iz Zadra i bit će predana Caritasu Vukovarskog dekanata. Glavni organizator ove humanitarne akcije koja se održava dva puta godišnje, u proljeće i uoči božićnih blagdana, je Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara Zadar, pokrovitelji su Zadarska županija i Grad Zadar, a suorganizatori OŠ Šimuna Kožičića Benje, srednja Prirodoslovno grafička škola Zadar, Udruga Propela Zadar i Ross Media Consulting.

„Ako ovom našom akcijom zadržimo bar jednu obitelj u Vukovaru, puno smo učinili. Želimo da se zna da Zadar ne zaboravlja Vukovar, jer tko srcem daje, najviše daje. Unatoč kišnom danu protekle subote žitelji Zadra bili su opetovano ustrajni i velikog srca za Vukovar. Akcija je sjajno prihvaćena i prepoznata od svih naših sugrađana. Vjerujte, znam ljude koji su odvojili i zadnje od sebe, jer im je čast sudjelovati u svemu što je za Vukovar. Međutim, živimo i molimo za dan kad će Vukovar imati sve što zaslužuje i što mu pripada, što znači da ovakvih akcija više neće trebati ", naglasila je časna Melhiora Biošić i dodala kako su zahvaljujući novom vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi upravo ljudi u potrebi prioritet Grada Vukovara.

Povodom akcije „Vukovaru ZaDar", uoči dolaska kamiona s prikupljenom pomoći, po ustaljenom običaju u Vukovar su pristigli sretni i razdragani hodočasnici iz Zadra. Svojim dolaskom žele dati i jedan poseban doprinos očuvanju vrijednosti Vukovara u Domovinskom ratu. Prije obilaska svih memorijalnih mjesta i odavanja počasti žrtvama, hodočasnici su posjetili gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, kojemu se u domaćinstvu pridružio i župan Božo Galić.

Gradska vijećnica grada Vukovara bila je ispunjena Zadranima i njihovom velikom ljubavi prema Vukovaru i njegovim građankama i građanima, prvenstveno prema hrvatskim braniteljima Vukovara i njihovom junačkom djelu u Domovinskom ratu. Dobročiniteljima iz Zadra izrečene su riječi iskrene zahvalnosti u ime svih kojima će humanitarna akcija uljepšati blagdan Božića u Vukovaru, a gradonačelnik Ivan Penava i župan Božo Galić nisu propustili uputiti i čestitke za blagoslovljen i radostan Božić i sretnu Novu 2015. godinu svim građankama i građanima Zadra, Zadarske županije i cijele Hrvatske. Vijećnicom se zatim prolomila pjesma o Vukovaru i Domovini.