{gallery}2015/01/09/02{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja „Sajmište" Nikola Tarle potpisali su danas Sporazum o partnerstvu u rekonstrukciji građevine u Ulici O. Keršovanija, u naravi ruševine prijašnje zgrade Mjesne zajednice u Vukovaru, Duga ulica kbr. 34, u vlasništvu Grada, a u svrhu osiguranja prostora za rad udruge i prostor za rad mjesnog odbora.
Sporazum je potpisan u nazočnosti članova udruge hrvatskih branitelja „Sajmište", te članica i članova Odbora za izgradnju budućeg Doma hrvatskih branitelja „Sveti Josip" na Sajmištu.
-Vrijednost projekta iznosi oko 700.000,00 kuna i vjerujem da nam neće biti problem prikupiti potrebna sredstva s obzirom da smo angažirali branitelje iz svih naših županija. Projekt ćemo ostvariti u čast petorici zapovjednika obrane Sajmišta, Damjanu Samardžiću „Velikom Bojleru", Petru Kačiću „Malom Bojleru", Ivanu Poljaku „Sokolu" i Velimiru Đereku „Sokolu 2" koji su poginuli u borbama te Josipu Tomašiću „Osi", koji je umro prirodnom smrću, također i svim poginulim braniteljima Sajmišta i žrtvama srpskog koncentracijskog logora „Velepromet". U Domu hrvatskih branitelja „Sveti Josip" posebno ćemo obilježiti i sva mjesta srpskih koncentracijskih logora koja su postojala na području Srbije i žrtve u njima. Želimo da jedan takav prostor bude okupljalište svih hrvatskih branitelja iz Vukovara i Hrvatske, bez obzira iz koje udruge ili mjesta dolaze – rekao je Nikola Tarle, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja „Sajmište" te dodao kako je planirano temeljni kamen svečano postaviti 1. svibnja ove godine u okviru obilježavanja Dana Grada Vukovara.
Podrška nositeljima projekta stigla je sa mnogo strana, a prije svih od gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave.
-Ne umanjujući doprinos hrvatskih branitelja niti jednog dijela grada Vukovara, činjenica jeste da Sajmište kao točka obrane Vukovara u Domovinskom ratu i hrvatski branitelji koji su se na tom prostoru borili prsa u prsa s višestruko nadmoćnijim i tehnički opremljenijim agresorima nije dovoljno prisutno u javnosti kao Mitnica i Trpinjska cesta. Potporom projektu i njegovim konačnim i potpunim ostvarenjem odajemo priznanje junacima obrane Sajmišta, žrtvama srpskih koncentracijskih logora, ali istodobno mislimo i na život sutra. Naime, projekt neće biti samo memorijalnog karaktera već će jednim dijelom biti i u funkciji budućnosti s obzirom da će Grad u jednom dijelu prostora imati uvjete za rad mjesnog odbora na tom području – naglasio je gradonačelnik Ivan Penava.
Najavljeno je i kako će se za prikupljanje novčanih priloga za projekt Dom hrvatskih branitelja „Sveti Josip" Sajmište otvoriti i žiro-račun o čemu će javnost uskoro biti obaviještena.