Održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 14 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) postavio je pitanje gradonačelniku o obnovi Dječjeg vrtića na Mitnici. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović odgovorila je da se do kraja rujna očekuje potpisivanje ugovora s američkim oružanim snagama koje će obnovu financirati, a potom će se krenuti sa samim radovima koji bi trebali trajati godinu dana.
Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko (Stranka rada) zanimalo je što je s potpisivanjem Povelje prijateljstva između Grada Zagreba i Grada Vukovara, a gradonačelnik je odgovorio kako je samo potpisivanje inicijativa Grada Zagreba te da se uskoro očekuje i okončanje procedure i potpisivanje same Povelje.
Vijećnika Zorana Konjevića interesiralo je postoje li u pripremi projekti za zbrinjavanje otpada i to u vidu pretvaranja u bioenergiju, spalionica, usitnjavanja građevinskog otpada i slično. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović odgovorio mu je kako Grad Vukovar ispunjava sve zakonske obveze predviđene do 2017. godine. Direktor gradske tvrtke Komunalac d.o.o. objasnio je kako je već utvrđeno da će regionalno odlagalište biti u Antunovcu te da se, iako Vukovar nije bio uključen kada se donosila odluka o tome, i dalje se ulažu napori da i Petrovačka dola bude korištena na sličan način.
Vijećnica Biljana Gaće izrazila je nezadovoljstvo, kako kaže, selektivnim i neprofesionalnim izvještavanjem u informativnim emisijama Hrvatskog radija Vukovar te Vukovarskim novinama. Zanimalo ju je zašto sredstva koja Hrvatski radio Vukovar dobija od Vijeća za elektroničke medije ne troše za ono što su namijenjena – za informativne emisije i poticanje pluralizma. Gradonačelnik se složio da se ne izvještava uvijek objektivno i da sam ima zamjerke, ali se nije mogao složiti da SDP nije zastupljen u programu HRV-a i Vukovarskim novinama. Glavna i odgovorna urednica HRV-a Mirjana Đermadi istaknula je kako je isključivo riječ o uređivačkoj politici koja je proizvoljna te da uvijek nastoje javnosti prenijeti sve relevantne informacije.
Vijećnik Nenad Bučko (HNS) uputio je zamjerku na protokola tijekom otvaranja i zatvaranja Vukovar film festivala te rekao kako će direktora festivala Igora Rakonića predložiti za počasnog građanina Vukovara. Gradonačelnik je obajasnio kako je za protokol bila zadužena tvrtka Discovery koja je učinila nekoliko protokolarnih propusta kao što su primjerice nepozdravljanje zamjenice i zamjenika gradonačelnika, predstavnika Grada Vukovara, te izostanak zahvale na uloženom trudu i organizaciji manifestacije koju je Grad Vukovar zaslužio.
Vijećnik Darko Buljan (SDP) upitao je u ime stanara zgrada Dunav 1 i 2 tko je i zašto spaljivao travu i korov na šetnici uz Dunav, a zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček mu je odgovorio da će dobiti pismeni odgovor na pitanje kada ispita o čemu je riječ. Također je predložio da se izlagači na Etno sajmu oslobode plaćanja naknade za štand u iznosu od 200 kuna, s obzirom da na sajmu teško zarade taj iznos. I gradonačelnik i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović složili su se s idejom, ali ona zahtjeva i promjenu dosadašnjeg pravilnika koji je to trenutno ne dopušta.
Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) upitao je što je s ulagačima iz Belgije koji su se raspitivali o mogućnostima ulaganja u Vukovarskoj gospodarskoj zoni, odnosno hoće li doći do realizacije pregovora. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić rekla je kako su ih održali sastanak na kojem su upućenu u sve povlastice koje mogu ostvariti prilikom ulaganja u Vukovar, no nakon toga se više nisu javili. Bošnjak predložio da će i sam još jednom stupiti s njima u kontakt. Zajedno su se složili kako je svako ulaganje i svaka suradnja na tom području dobrodošla.
Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) pohvalio je aktivnosti u Vukovarskoj gospodarskoj zoni o kojima je nedavno čitao u različitim medijima, a pročelnica Grubišić najavila je skori početak izgradnja tvornice električne energije od drvne biomase kao i prodaju Vatrogasnog doma.
Vijećnika Roberta Rapana (HKS) zanimao je konkretan broj novozaposlenih u proizvodnji u protekloj godini te koji su rezultati mjera za poticanje poduzetništva. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je riječ o 300 zaposlenih ljudi u proizvodnji te o 850 000 kuna mjera iskorištenih samo ovoga ljeta.
Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) pitao je kada će se nastaviti obnavljati kapela na pravoslavnom groblju koja je obnovljena izvana, ali izunutra nije pa nije ni funkcionalana. Od gradonačelnika je doznao da se kapela, kao i 15-ak drugih sakralnih objekata, planira obnoviti novcem iz fondova EU, a tijekom rujna ili listopada očekuje se otvaranje natječaja.
Vijećnik Miroslav Mikerević (SDSS) upitao je gradonačelnika zašto osim otvaranja novih radnih mjesta, nisu mogli spasiti stara radna mjesta kao što je primjerice 200 radnih mjesta u Borovu. Gradonačelnik je odgovorio da mu je žao, ali da Grad nema nikakvog utjecaja niti ingerencije nad Borovom.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) upitao je gradonačelnika zašto su pojedini roditelji djece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu dobili račune od nekoliko stotina kuna za dobivene udžbenike koji su trebali biti besplatni. Gradonačelnik je odgovorio da moraju istražiti slučaj jer je Grad u cijelosti platio sve udžbenike te najavio sankcije ukoliko je riječ o kakvoj slučajnoj ili namjernoj greški.
Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) izrazio je nezadovoljstvo zbog prozivanja srpske zajednice da nije učinila dovoljno na obnovi i razvoju Vukovara, a gradonačelnik je rekao da nije želio nikoga uvrijediti, ali da je to njegovo mišljenje.
Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) upitao je zašto je nekoj djeci zabranjen upis u Dječji vrtić Vukovar 2. Gradonačelnik je odgovorio kako se nikome ne zabranjuje upis u vrtić i da sva djeca mogu biti upisana, ali pravo na povlaštenu cijenu imaju samo djeca koja zadovoljavaju uvjete iz Pravilnika, odnosno djeca čija oba roditelja imaju prebivalište u Vukovaru.
Uslijedilo je 11 točaka dnevnog reda od kojih jedino nije usvojena Odluka o prihvaćanju izvješća o poslovanju za 2014. godinu trgovačkog društva Vukovarska gospodarka zona d.o.o. Izvješća o poslovanju ostalih gradskih tvrtki usvojena su većinom glasova vijećnika HDZ-a, HKS-a, HDSSB-a i vijećnice Mirjane Semenić Rutko iz redova stranke Bandić Milan – 365 stranka rada i solidarnosti.
Također, usvojeni su i polugkodišnji obračun Proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. Lipnja 2015.  Gradonačelnik je podnio Izvješće o radu gradonačelnika za isto razoblje te je time potakao žučnu raspravu.