{gallery}2015/09/15/06{/gallery} Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava skupa sa zamjenicom gradonačelnika Marijom Budimir i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Vukovara Igorom Gavrićem položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika masovne grobnice u Novoj ulici, a povodom obilježavanja stradanja gradske četvrti Sajmište koje je organizirala Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U ime organizatora prigodno se obratila Jelena Zera Gavrić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koja je podsjetila kako su se tijekom velikosrpske agresija 1991. godine na području Sajmišta 1991. godine vodile žestoke borbe u kojima je uz branitelje stradalo i brojno civilno stanovništvo. "Nemoguće je odrediti kronologiju obrane Sajmišta niti broj poginulih branitelja, odnosno ubijenih civila. Mnogi su skončali po ulicama i kućama gdje su se odvijala neshvatljiva zvjerstva, a mnogi su sudbinu dočekali na Veleprometu," objasnila je Zera Gavrić. 


Počast je odana polaganjem vijenaca na spomen obilježje masovne grobnice koje je svečano otkriveno 25. rujna 2012. godine u spomen i sjećanje na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih u agresiji na Hrvatsku i ekshumiranih iz jedne masovne i dva pojedinačna grobišta na tom području.  Molitvu za žrtve predvodio je vlč. Mato Martinković, župnik župe BDM Kraljice mučenika u Vukovaru.


Gradonačelnik Ivan Penava nagalsio  je kako je teško izdvojiti u kojoj su se gradskoj četvrti Vukovara 1991. godine događali žešći napadi, veća razaranja i stradavanja, ali da je Sajmište četvrt koja je podnijela veliko breme. "Na Sajmištu su se odigrale neke od najznačajnijih i najtežih bitki u kojima su hrvatski branitelji branili dvorište po dvorište, kuću po kuću. Imam osjećaj da svih ovih godina priča o herojskoj obrani Sajmišta nije dovoljno i detaljno ispričana i prezentirana u javnosti. Upravo stoga danas smo tu kako bismo se prisjetili ne samo dana kada je probijena herojska obrana Sajmišta i počela Golgota za stanovnike ove četvrti nego prije svega kako ne bismo nikada zaboravili hrvatske branitelje koji su položili svoj život u ovoj četvrti, a za obranu Vukovara i samostalnost Republike Hrvatske. Naša je obveza i dužnost nikad ih ne zaboraviti i stalno ponavljati priču o njihovim djelima," istaknuo je gradonačelnik Penava.