{gallery}2016/04/30/01{/gallery} Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava u kratkom je roku ponovno posjetio Čakovec u pratnji pročelnice UO za opće poslove i ured gradonačelnika Sanje Tokić. Sukladno nedavnom dogovoru međimurski župan Matija Posavec pozvao je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu na svečanu sjednicu Skupštine Međimurske županije uoči koje su u Muzeju Međimurja potpisali Pismo namjere o zaključenju Sporazuma o suradnji između Grada Vukovara i Međimurske županije.
- Drago mi je što smo ponovo u Čakovcu, u vrlo kratkom vremenu od prošlog posjeta. Zadovoljstvo je veliko naravno i zbog potpisanog Pisma namjere, čime se samo dokazuje da smo svi mi Hrvatska. Međimurje i Vukovar imaju posebne poveznice, osobito kroz Domovinski rat. Prošlost moramo ostaviti tamo gdje joj je i mjesto, ali nas zato sadašnjost i budućnost moraju još jače povezati. Idemo dalje razvijati priču, jer ipak smo mi jedan narod i jedna država, jedno tkivo. Stoga na obostrano zadovoljstvo i korist idemo surađivati i donositi dobrobit svojim zajednicama i našoj državi Hrvatskoj - kazao je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara nakon potpisivanja sporazuma.
Međimurska županija do sada je vrlo aktivno pomagala svaku akciju vezanu uz grad Vukovar. Trenutna je inicijativa vezana uz pomoć obnove vukovarskog Vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva.
- Potpisali smo Pismo namjere o zaključenju Sporazuma o suradnji između Grada Vukovara i Međimurske županije temeljem kojeg će se zajednički nastaviti raditi na daljnjem očuvanju sjećanja na herojske branitelje Vukovara među kojima je i značajan broj naših heroja iz Međimurja. Prije 26 godina međimurski branitelji krenuli su u obranu herojskog grada Vukovara, što ne smijemo nikada zaboraviti. Ako ova suradnja i podrška obnove vukovarskog Vodotornja i svi oni projekti koji će biti od strateškog interesa razvoja grada mogu biti pomoć od strane Međimurske županije, biti ćemo sretni, jer mislimo da Vukovar to zaslužuje - naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao kako se u ovom slučaju radi o novom koraku zajedništva i dokazu da simbol stradanja naših branitelja koji su dali život za neovisnost i slobodu svoje domovine, nikada neće biti zaboravljen.
Tako se i Međimurska županija također uključila u donatorsku akciju za novi život vukovarskog Vodotornja, a prve akcije krenule su u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije. U sklopu svečane sjednice Skupštine Međimurske županije, u jezeru Starog grada u zrak je pušteno 450 lampiona u znak podrške gradu heroju, u skladu s godinom obljetnice Sigetske bitke, još jednog velikog događaja hrvatske povijesti.