{gallery}2016/06/09/04{/gallery} Prigodom obilježavanja 85. godišnjice osnutka i rada tvornice Bata/Borovo u Vukovaru te 25. godišnjice osnutka Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Područni centar Instituta Pilar i Borovo d.d. Organizirali su u Hrvatskom domu Vukovar dvodnevni znanstveno-stručni skup pod nazivom Bata-Borovo (1931.-2016.): Povijesno naslijeđe i perspektive.

„Ova obljetnica vrlo je važna ne samo za tvrtku nego i za Vukovar, Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Želja nam je podsjetiti na početak rada tvornice i njezin razvoj, ukazati na probleme te uvidjeti što možemo očekivati u budućnosti", rekao je predsjednik Područnog centar Instituta Ivo Pilar Dražen Živić.

Govorilo se o tome zašto je tvornica izgrađena baš u Vukovaru, kakve su bile prilike u Borovu i Vukovaru nakon Drugog svjetskog rata, što je Borovo značilo kao jedna od najuspješnijih tvrtki u bivšoj Jugoslaviji te Borovu nakon Domovinskoga rata te o njenoj perspektivi.

„Borovo je ostavilo veliki trag u životu i radu ljudi na ovome području", dodao je Živić.

Stručno-znanstvenom skupu, između ostalih, nazočili su veleposlanici Češke i Srbije te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara Ana Živanović.