{gallery}2016/09/05/02{/gallery}Nakon što Grad Vukovar već dvije godine za redom osnovnoškolcima nabavlja besplatne udžbenike, po prvi puta dodijeljene su i besplatne bilježnice s motivima grada Vukovara. Tim povodom gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović posjetili su OŠ Blage Zadre.

Projekt dodjele besplatnih udžbenika je započeo prije dvije godine, kada je nabavljeno 19.961 udžbenik za 2.081 učenika te je utrošeno 1.176.042,08 kuna. Prethodne školske godine, 2015./2016. nabavljena je razlika od 2.238 udžbenika na koje je utrošeno 147.180,07 kuna proračunskih sredstava Grada Vukovara, a za nadolazeću školsku 2016./2017. godinu Grad Vukovar je nabavio 1.665 udžbenika čija cijena iznosi 113.796,06 kn. Udžbenici će, kao i prethodnih godina, biti darovani školama, a koristit će ih 2014 učenika. Osim besplatnih udžbenika svi su osnovnoškolci ove školske godine dobili i besplatne bilježnice. Riječ je o projektu izrade i podjele školskih bilježnica, koji je pokrenut na inicijativu Grada Vukovara u suradnji s Vodovodom grada Vukovara. Bilježnice su posebno dizajnirane te se na njihovim koricama nalaze prepoznatljivi motivi i znamenitosti grada Vukovara.

Gradonačelnik Penava je prigodnim riječima pozdravio učenike te im zaželio sretnu i uspješnu školsku godinu. Objasnio je kako su bilježnice oslikane prekrasnim motivima grada Vukovara na kojima su ispisane lijepe poruke vezane za naš grad. „Ovim projektom kod učenika osnovnih škola želimo probuditi svijest o ljepotama Vukovara, potaknuti ljubav prema Vukovaru te osjećaj pripadnosti svome gradu što je osobito bitno u vremenima odlaska ljudi iz Vukovara.", kazao je Penava te dodao kako je globalizacija učinila svoje te su tako i bilježnice diljem svijeta, ali i Hrvatske oslikane pobjednicima globalizacije te upitao kada ste zadnji put vidjeli školsku bilježnicu s naslovnicom na hrvatskom jeziku, koju je nemoguće naći u slobodnoj prodaji.
Na koricama bilježnica ispisani su stihovi „Gdje Dunav ljubi nebo", „Tu smo svoj na svome, dome, slatki dome", „Navik on živi, k izgine pošteno", „Grad – to ste vi", „Stoji grad"...

„Na ovaj će način roditelji 2014 učenika biti dodatno financijski rasterećeni, a bilježnice će, osim prekrasnih motiva sadržavati i edukativne poruke. Učenicima nižih razreda osnovnih škola bit će darovani kompleti od 10 bilježnica, dok će učenici viših razreda osnovnih škola dobiti komplete od 8 bilježnica", rekla je pročelnica Živanović te dodala kako je za projekt tvrtka Vodovod grada Vukovara izdvojila 115.000,00 kn, a izradila ih je hrvatska tvrtka "Teka" te su vrhunske kvalitete.