{gallery}2016/12/22/01{/gallery} Na inicijativu gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, a u organizaciji Upravnog odjela za društvene djelatnosti na šetnici u Ulici J.J. Strossmayera osvanuo je Vukovarski 3D ZOO.

Vukovarski 3D Zoo čini 5 3D anamorfnih slika ukupne veličine oko 100m2 koje je za Grad Vukovar izradio poznati umjetnik Filip Mrvelj, koji je oslikao i prvu anamorfnu sliku na mostu preko Vuke u Vukovaru.

Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako su nove slike postavljene na tragu uspjeha koje je prva takva slika postavljena u Vukovaru izazvala u javnosti. „Zahvaljujući proslavljenom umjetniku Filipu Mrvelju, na šetnici u samom centru grada Vukovara dobili smo još 5 takvih slika koje će, siguran sam izazivati oduševljenje kod građana grada Vukovara i njegovih posjetitelja jer je ovo nešto nesvakidašnje", kazao je Penava.

Ove 3D anamorfne slike ili slike iluzije trodimenzionalnog prostora izrađene su na pvc linoleumu koji je pričvršćene za betonsku podlogu.

Autor slika Filip Mrvelj kaže kako nije očekivao tako veliku popračenost prve slike, koja je izazvala brojne pozitivne reakcije i zabilježena je u svim lokalnim i nacionalnim medijima, ali i društvenim mrežama.

Vukovarski 3D Zoo nastavak je projekta „Dani grafita Vukovar" i ujedno je drugi korak koji vodi ka realizaciji ambicioznog projekta pod nazivom „Vukovar – Luka umjetnosti" koji će biti realiziran u 2017. godini kad u naš grad trebaju doći ponajbolji svjetski umjetnici iz svijeta 3D anamorfnih slika.

Osmišljavanjem novih društvenih sadržaja i inovacija u društvenoj infrastrukturi želimo promijeniti vizure grada Vukovara i podići i unaprijediti kvalitetu života uzimajući u obzir da upravo ovakav oblik umjetnosti stvara veliku interakciju s domaćim ljudima, ali i turistima zbog svoje atraktivnosti.

Vrijednost ugovorenih radova iznosila je 33.750,00kn, a isti su financirani sredstvima Grada Vukovara.

Anamorfna slika dobiva 3D efekt kad se gleda iz jedne točke uz upotrebu leće (mobitel, kamera, fotoaparat).