Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava u svojstvu je izaslanika predsjednika Vlade prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice posljednje velike razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora koja se dogodila u Nemetinu. Obilježavanje je, pod pokroviteljstvom Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, organiziralo Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL). U Hrvatskom domu u Vukovaru održana je svečana akademija, a potom je uslijedio odlazak u Nemetin na mjesto razmjene. Sudionici obilježavanja druženje i susret nakon Nemetina su nastavili u HNK Radnički u Borovu naselju.
Predsjednik HDLSKL Danijel Rehak istaknuo je kako je status logoraša ostvarilo oko 8 000 osoba, a da stvarni broj premašuje 30 000 zatočenih u 70-ak logora diljem bivšeg teritorija Jugoslavije. Za logoraše ovaj dan predstavlja i svojevrstan drugi rođendan.

„Kako sami logoraši kažu, danas slave svoj drugi rođendan, odnosno dan kada su nakon 9 mjeseci patnje stupili na slobodni hrvatski teritorij. Nama koji to nismo doživjeli, sve te torture jednostavno su nezamislive. Ono što znamo o njihovim patnjama, vjerujem da je to samo dio priče jer mnogi o tome ne govore, nego to drže u sebi kao duboke rane i bolne ožiljke. Iznimno sam ponosan na sve hrvatske branitelje, a osobito na ljude koji su prošli srpske koncentracijske logore jer su izvojevali višestoljetni hrvatski san, slobodnu i neovisnu Hrvatsku državu, a to je ono što treba krasiti današnji dan," rekao je gradonačelnik Penava podsjećajući kako je tih dana razmjene cijela Hrvatska živjela s logorašima i njihovim obiteljima.