Obilježavanje 26. godišnjice ustrojavanja 204. vukovarske brigade započelo je svečanom akademijom održanom u Hrvatskome domu. Riječ je o legendarnoj vukovarskoj postrojbi koja je brojala 5500 pripadnika koji su branili cijelu bivšu Općinu Vukovar. Njih 921 su poginuli ili nestali, 1600 ih je ranjeno, a 2500 ih je prošlo torture srpskih koncentracijskih logora.

 

Obilježavanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček koji je istaknuo kako u novijoj hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu 204. vukovarska brigada ima posebno mjesto te da je godišnjica njezina ustrojavanja dobar podsjetnik cijeloj Hrvatskoj.
„Braneći svoje domove slomili su kralježnicu srbo-četničkom agresoru i JNA te omogućili potrebno vrijeme Hrvatskoj za naoružanje," rekao je zamjenik gradonačelnika Pavliček.
Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb objasnio je kako je brigada bila ustrojavana u hodu između 20. rujna i 1. listopada 1991. godine.
„Moral je tada bio na visokoj razini, a u Vukovar su pristizali brojni dragovoljci iz svih krajeva Hrvatske baš kao i oružje i druga tehnička sredstva zauzeta iz vojarni ondašnje JNA. Tada je general Karl Gorinšek na današnji dan prije 26 godina izdao zapovijed o ustrojavanju postrojbe koja je u to doba praktično i bila popunjena," prisjetio se Borković.
Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić naglasio je kako je važnost ustrojavanja 204. vukovarske brigade efektnije koordiniranje obrane Vukovara 1991. godine jer se gradske četvrti nisu više branile neovisno jedna o drugoj.
„Takav je način obrane zadao višestruke probleme agresoru, a ostatku Hrvatske je osigurao dodatno vrijeme za naoružavanjem," rekao je Šoljić.
Predsjednik Udruge branitelja "Vukovar 91" Ivo Kovačić, koji je tijekom agresije na Vukovar bio zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade istaknuo je kako se Vukovar nadljudskim naporima branio 87 dana te da je tada slomljena kralježnica jugovojsci i četnicima, no da je status 204. vukovarske brigade riješen tek prije jedanaest godina jer je zapovijed generala Gorinšeka petnaest godina ležala u nečijoj ladici.
Nakon akademije mnoga su izaslanstva položila vijence na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara. Izaslanstvo 204. brigade bilo je predvođeno ratnim zapovjednikom Brankom Borkovićem Mladim Jastrebom, a slijedila su državna izaslanstva, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo Grada Vukovara na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom i Savjetom za branitelje, izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata grada Vukovara, "Vukovarskih majki" te roditelja poginulih i nestalih vukovarskih branitelja i djece poginulih hrvatskih branitelja.
Nakon svečane akademije javno je predstavljena Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade za čijeg je predsjednika izabran Drago Adžaga. Ciljevi su Udruge zaustavljanje daljnje degradacije digniteta 204. vukovarske brigade i cjelokupne bitke za Vukovar, a time i Domovinskog rata. Također, odbijaju prihvatiti popis od 10 000 branitelja Vukovara, a najavili su kako će od Hrvatskoga sabora tražiti da zaključke Manolićeve komisije proglasi ništavnima. Inicijativu da se Vojna bolnica u Zagrebu nazove imenom dr. Juraja Njavre već su pokrenuli te su oformili Klub ratnih zapovjednika kojim trenutno predsjedava posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković Mladi Jastreb.