Dan policije u Vukovaru obilježen je komemorativnim skupom sjećanja, mimohodom i otkrivanjem spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima tijekom Domovinskog rata u obrani Vukovara 1991. godine. Obilježavanje su organizirali Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović uz potporu Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Grada Vukovara. Komemorativni skup sjećanja za policajce MUP-a Republike Hrvatske poginule i nestale u Domovinskome ratu tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku i obrane Vukovara 1991. godine održan je u svrhu promicanja vrijednosti njihova djela, herojstva i žrtve te nemjerljiv značaj koji su imali u Domovinskom ratu. U Vukovaru je 1991. poginulo ili nestalo 97 policajaca iz cijele Hrvatske, a iz Uprave vukovarsko-srijemske županije poginula su 42 policijska službenika koji su časno dali svoj život za obranu Republike Hrvatske i ovoga područja. Vukovar je 1991. godine postao simbol hrvatskog zajedništva pa su se tako njegovoj obrani pridružili hrvatski policajci i domoljubi iz policijskih uprava Brodsko-posavske županije, Varaždinske, Međimurske kao i ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Anti-terorističke jedinice Lučko.
„Danas smo se odužili 97-orici pripadnika policije, branitelja Hrvatske i Vukovara koji su predugo čekali na svoj spomenik za sve ono što su učinili kao pripadnici policije, kao prve snage neovisne Republike Hrvatske koja je imala tu moć i organizaciju da se suprotstavi agresiji. Danas smo zato ovdje bili u najjačem sastavu Policije – kompletno Ravnateljstvo s načelnicima svih policijskih uprava te smo pri tome pokazali jedinstvo svih sastavnica državne vlasti, institucija, braniteljskih udruga i obitelji poginulih kojima smo na dostojanstven način odali počast za njihovu žrtvu koja je nemjerljiva," rekao je ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović.
Nakon komemorativnog skupa, sudionici su u mimohodu došli do spomen-obilježja izgrađenog u Županijskoj ulici ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda. Naime, za vrijeme Domovinskog rata u Vukovaru spomenuta je zgrada bila Policijska uprava Vukovar iz koje su mnogi policajci odlazili u obranu Vukovara, a oni čija su imena ispisana na spomen-obilježju, i u smrt.
„Naš trud i zalaganje da se ovaj spomenik podigne trajalo je posljednjih godinu i pol dana. Zahvaljujem se svima koji su pomogli pri njegovoj izgradnju. 97 hrvatskih vitezova, policajaca iz svih krajeva Hrvatske uključili su se 1991. godine u obranu od velikosrpske agresije braneći Vukovar i Republiku Hrvatsku," rekao je Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.
Spomen-obilježje otkrili su članovi obitelji poginulih i nestalih policajaca te su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast svojim poginulim, ubijenim i nestalim članovima obitelji. Obilježavanju su se odazvali mnogi uvaženi gosti koji su na Dan policije odlučili odati počast i položiti vijence kod tek otkrivenog spomen-obilježja. Zajednički su vijenac tako položili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović. Vijence su također položila izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, izaslanstvo predstavnika branitelja, braniteljskih Udruga i Grada Vukovara te brojna druga izaslanstva.
„Ovo je velik dan za grad Vukovar. Želim poručiti prvenstveno obiteljima poginulih policajaca, ali i cjelokupnoj hrvatskoj javnosti da Vukovar svoje heroje nikad neće zaboraviti. 1991. godine iz raznih krajeva Hrvatske, od Čakovca, Varaždina, Slavonskog Broda, otoka došli su u Vukovar, branili Hrvatsku, stali na branik domovine i oni su istinski simbol hrvatskog zajedništva koje nam je i danas jako potrebno. Smatram da kad smo zajedno da nema te sile koju ne možemo zaustaviti i da nema tog cilja koji ne možemo zajedno ostvariti, a upravo su to oni potvrdili 1991. godine. Ostvarili su cilj sanjan devet stoljeća, a to je stvaranje neovisne Hrvatske," poručio je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.
Molitvu za sve poginule hrvatske policajce vodio je fra Josip Poleto iz Župe sv. Filipa i Jakova kojemu su se svojim zagovorom pridružili fra Slavko Milić iz Župe sv. Josipa Radnika i vlč. Dejan Čaplar iz Župe Kraljice mučenika.