Polaganjem vijenaca na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata grada Vukovara, misom zadušnicom u crkvi Gospe Fatimske, komemorativnim skupom kod biste Blage Zadre na Trpinjskoj cesti i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na mjestu pogibije obilježena je 26. godišnjica pogibije heroja Trpinjske ceste i ratnoga zapovjednika obrane Borova naselja.
Legendarni zapovjednik obrane Trpinjske ceste general-bojnik Blago Zadro (1944. - 1991.) rodio se u Hercegovini, a kao desetogodišnjak s obitelji se doselio u Borovo naselje gdje je završio školu i zaposlio se u tvrtki Borovo. U srpskoj agresiji na Vukovar od radnika Borova izrastao je u zapovjednika obrane Borova naselja, a na Trpinjskoj cesti, koja je zbog njegova vještog i hrabrog zapovjedništva stekla naziv „Groblje tenkova", zaustavljena je oklopna sila JNA. Zbog njegova doprinosa obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata posmrtno mu je dodijeljen čin general-bojnika.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Počast su odala brojna izaslanstva počevši s članovima obitelji nakon kojih su vijenac položila izaslanstva predsjednice RH, Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade i Mistarstva branitelja, Ministarstva obrane, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga Grada Vukovara te mnogih drugih.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast i Alfredu Hillu, prvom zapovjedniku satnije Vojne policije u Vukovaru, koji je poginuo istoga dana kao i general-bojnik Blago Zadro braneći položaje u vukovarskoj četvrti Sajmište. Ime ovoga heroja danas ponosno nosi Nastavno središte za obuku Vojne policije oružanih snaga Republike Hrvatske. Inače, 16. listopada 1991. crnim se slovima piše u bitci za Vukovar jer su toga dana živote izgubila trojica heroja obrane grada. Uz Blagu Zadru i Alfreda Hilla život je izgubio i Zvonko Mlinarić koji je poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre u Kupskoj ulici.
Molitvu za heroje obrane Vukovara na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara izgovorio je Slavko Milić, Župnik župe svetog Josipa Radnika.
Nakon mise zadušnice u crkvu Gospe Fatimske, obilježavanje je nastavljeno komemorativnim skupom kojemu je nazočio velik broj Vukovaraca, ali i gosti iz svih krajeva Hrvatske.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je riječ o još jednome okupljanju kojemu je prigoda žalosna, ali je riječ o susretu s prijateljima koje uvijek rado vidimo te se zajednički prisjećamo heroja koji su izgradili našu domovinu.
„Blago Zadro nam je svojim likom i djelom ostavio izniman primjer kako se uz pomoć hrabrosti, mudrosti, energije i volje možete upisati u povijest jednoga naroda i države. Izrastao je u jednu od temeljnih sastavnica koje promoviraju vrijednosti Domovinskoga rata," rekao je gradonačelnik Penava.
Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje istaknuo je kako je Blago Zadro bio istinski heroj, veliki ratnik koji je izrastao iz maloga čovjeka.
„Uvijek je išao prvi što mu je bila jedna od osobina. Početak kraja obrane Vukovara počeo je njegovom pogibijom jer kada je on poginuo svi ostali smo postali svjesni da nam se isto može dogoditi i bio je to trenutak kada su kola krenula nizbrdo," rekao je Josić.
Izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra obrane Republike Hrvatske general Željko Živanović nazvao je Blagu Zadru simbolom obrane Vukovara te je rekao kako je njegovo ime zlatnim slovima upisano u noviju povijest Hrvatske. Naglasio ja kako je bitno nastaviti predano služiti domovini i u miru jednako kako smo služili i u Domovinskome ratu te da nikada ne smijemo zaboraviti naše heroje i svetu dužnost stvaranja domovine te da zauvijek moramo braniti istinu o njezinome nastanku kao i vrijednosti na kojima je sagrađena.
Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako je žrtva Blage Zadre neizbrisivi pečat novije hrvatske povijesti te da će zauvijek ostati zapamćen kao uzor koji se dokazao djelima.
Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur istaknuo je kako i danas trebamo ljude koji prepoznaju vrijeme u kojemu živimo te ono što je potrebno u takvome vremenu, a to je smjelost i hrabrost da se nosi svoja domovina.