Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba po 16. put organizirala je memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar. Dugačak je čak 344,1 kilometar te se trči pod parolom "Put dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata".
Ultramaraton se trči u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske koji su u jesen 1991. godine krenuli na neizvjestan put prema Vukovaru. Na tom je putu određeni broj branitelja ostao na raznim bojištima, a dio njih je nažalost poginuo. Njima u čast sudionici svaki dan maratona polažu vijence i pale svijeće. Ove je godine sudjelovalo devet natjecatelja koji na ultramaraton ne gledaju samo kao na sportsko natjecanje.
„Četvrti put sudjelujem u ultramaratonu. U sportskom smislu to znači jedan veliki izazov, jer ne postoji puno ljudi koji to mogu istrčati. U ljudskom smislu, to mi znači puno više, jer znam u čiju se čast trči. Meni najviše ovdje znače prijateljstva koja sam ovdje sklopio. Nismo suparnici već familija," rekao je Zmago Horvat iz Maribora.
Sudionici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja i očuvanja dostojanstva pripadnika HOS-a.