Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja i Ministarstva obrane, a u organizaciji Grada Vukovara svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.
Obilježavanje je započelo odavanjem počasti svim poginulim, ubijenim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu koji su svoje živote utkali u oltar Domovine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar.
Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanik načelnika GS OS RH brigadni general Denis Tretinjak i izaslanik ministra branitelja državni tajni Ivan Vukić, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, Vukovarsko-srijemska županija na čelu sa zamjenikom župana Damirom Barnom, Grad Vukovar na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom te brojna izaslanstva.
Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić nakon čega je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.
Središnji događaj slavlja bila je svečana akademija održana u Hrvatskom domu Vukovar na kojoj su nazočili mnogobrojni uvaženi gosti među kojima su bili izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske potpredsjednik Vlade i ministar obrane general Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić, izaslanik načelnika GS OS RH brigadni general Denis Tretinjak, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i državni tajnik Ivan Vukić, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, državni tajnici Zvonko Milas i Nikola Mažar te brojni predstavnici gradova i općina iz svih krajeva Hrvatske.
Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić zahvalio je hrvatskim braniteljima koji su došli u Vukovar iz svih krajeva Hrvatske, baš kao i 1991. godine te pozvao na dostojanstveno obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara.
„Provedimo ovaj svečani dan u druženju i podsjećanju na istinske vrijednosti Domovinskog rata i zajedništvo koje nas je dovelo do ostvarenja najvećih ciljeva i samostalnosti Republike Hrvatske", pozvao je Josić.
Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava podsjetio je na značenje 1991. godine i Domovinskog rata.
„1991. godina za našu je domovinu bila najteža godina agresije u kojoj je ključnu ulogu u obrani imao upravo Vukovar čiji su branitelji pokazali svu snagu domoljublja i otpora hrvatskog naroda. Ovo teško, ali i slavno doba naše povijesti nikada se ne smije zaboraviti. Upravo obilježavanjem važnih obljetnica tih dana podsjećamo cjelokupnu javnost kako je Hrvatska nastala na krvi mnogih žrtava," istaknuo je gradonačelnik Penava dodajući kako smo zajedno iz rata izašli kao pobjednici te kako zajedno trebamo graditi i bolju budućnost. Posebno je istaknuo ulogu i zasluge Hrvatske demokratske zajednice i Tomislava Merčepa, prvog zapovjednika obrane Vukovara koji je kao tadašnji sekretar Sekretarijata za narodnu obranu 10. ožujka 1991. godine u Bogdanovcima postrojio pripadnike prvog nenaoružanog odreda.
Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević okupljenim je braniteljima Vukovara čestitao njihov dan te ih podsjetio kako su slabo naoružani i opremljeni, pokazali cijelom svijetu kako se gine i bori za svoj kraj, za svoj Vukovar, za svoju Hrvatsku.
„Vi branitelji i građani grada Vukovara tih godina podnijeli ste ogromne žrtve za ostvarivanje slobode i mira u kojima mi danas uživamo. Bili ste uzor nama ostalima, pokazali ste što je upornost, ustrajnost i odgovornost kada se brani Domovina. Tu vam žrtvu ova država i ovaj narod nikada ne smiju zaboraviti. Domovinski rat i Hrvatski branitelji temelj su moderne Republike Hrvatske," poručio je ministar Krstičević ističući kako ova Vlada od samog početka mandata s posebnom pozornošću radi na afirmiranju nacionalnih simbola, čuvajući tako uspomene na važne događaje iz Domovinskog rata i odajući počast svima koji su žrtvovali svoj život i zdravlje za našu slobodu.
"Grad Vukovar gravitacijsko je središte Hrvatske vojske. Vratili smo proslavu Dana državnosti i promociju vojnih škola u Vukovar kao dokaz poštovanja prema ovom gradu, a doveli smo i postrojbu Hrvatske vojske u vojarnu koja nosi ime po slavnoj 204. vukovarskoj brigadi", podsjetio je ministar Krstičević, najavivši i premještaj cijele inženjerijske bojne iz Vinkovaca u Vukovar
"Vjerujem kako ćemo zajedno, pobjednička Hrvatska vojska i Vukovarci jačati i graditi ovaj grad, stvarajući uvjete za bolji život danas i u budućnosti," zaključio je ministar Krstičević.
U znak zahvale za dolazak Hrvatske vojske u Grad Vukovar gradonačelnik Penava uručio je ministru Krstičeviću zastavu Republike Hrvatske, koja se na Vukovarskom vodotornju vijorila tijekom studenog 2017. godine.
"Ovo nije meni, ovo je pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci. Za mene je Vukovar uvijek bio i ostao čudo, a branitelji Vukovara uzor, i baš zbog toga sam predložio da Hrvatska vojska mora doći u hrvatski Vukovar. Hrvatska vojska je trajno povezana s Vukovarom, a hrvatski vojnik je sada u Vukovaru, u funkciji mira, sigurnosti i stabilnosti. Hvala vam svima, zajedno smo pobijedili!" zahvalio je ministar Krstičević na posebnome daru.
Izaslanik Predsjednice Republike i njezin savjetnik za branitelje Ante Deur pozvao je braniteljske udruge na bolju koordinaciju i zajedničku borbu za bolje vrijednosti i sretniju budućnost poručivši pri tome kako borba hrvatskih branitelja nije završila završetkom Domovinskog rata.
Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marijana Balić naglasila je kako se prošlost ne može zaboraviti no važno je usmjeriti se na budućnost kako bi svi u Vukovaru i Hrvatskoj bolje živjeli.
Svojim nastupom program svečane akademije upotpunio je Dječji pjevački zbor Vukovarski golubići i učenici Gimnazije Vukovar te Branko Čulić – Vukovarac.
Za sve branitelje, članove obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostale sudionike potom je organizirano zajedničko druženje uz ručak.