Održana je uvodna konferencija projekta „Pokloni mi osmijeh" na kojoj su svečano uručeni ugovori o radu zaposlenim ženama kroz navedeni projekt.

U sklopu Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena" financiranom iz Europskog socijalnog fonda Gradu Vukovaru odobren je projekt „Pokloni mi osmijeh" ukupne vrijednosti 7.473.298,82 kn. Projekt je financiran u 100% vrijednosti.

„Zahvaljujući hvalevrijednom projektu Ministarstva rada i mirovinskog sustava Grad Vukovar zaposlio je 50 žena iz ciljane skupine nezaposlenih osoba. Ovim su projektom istovremeno ostvarena dva cilja; kroz dvije godine 50 je žena pronašlo svoje zaposlenje, a krajnji korisnici, osobe treće životne dobi, slabijeg imovinskog stanja i slabijeg zdravlja dobit će pomoć. Kroz ovaj projekt krajnjim će se korisnicima osigurati iznos od 200 kuna mjesečno za sredstva za čišćenje doma, a djelatnicama bicikl kao prijevozno sredstvo i besplatni gradski prijevoz," rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček ističući kako je Grad Vukovar po iznosu bespovratnih sredstava povučenih kroz ovaj projekt četvrti u državi, odnosno prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Opći cilj projekta „Pokloni mi osmijeh" je osiguravanje uvjeta za zapošljavanje pripadnica ranjivih skupina na području grada Vukovara u svrhu stvaranja preduvjeta za kvalitetniji život osoba treće životne dobi te pružanja potrebnih usluga osobama u nepovoljnom položaju. Specifični cilj projekta je pružanje usluga za 300 krajnjih korisnika kojima je potrebna pomoć u kućanstvu.

„Krajnji su korisnici identificirani kroz suradnju Grada Vukovara i Centra za socijalnu skrb Vukovar te će putem ovoga projekta dobiti pomoć unutar svoje lokalne zajednice kojima bi inače pomoć morala biti osigurana drugačijim putevima kao što su udomiteljske obitelji, pomoć u kući ili smještaj u instituciji," objasnio je ravnatelja Centra za socijalnu skrb Vukovar Zvonimir Rogulja.

Projektom „Pokloni mi osmijeh" će se osigurati svi potrebni preduvjeti za zapošljavanje žena, pripadnica ciljane skupine koje će svojim radom pružiti usluge krajnjim korisnicima te im omogućiti kvalitetnije uvjete za život i socijalna uključenost. Obrazovanjem i osposobljavanjem žena koje nemaju završeno osnovno ili srednjoškolsko obrazovanje povećat će se njihova zapošljivost, odnosno konkurentnost na tržištu rada.

„U ciljane skupine ulaze dugotrajno nezaposlene žene koje imaju najviše završeno srednjoškolsko obrazovanje s posebnim naglaskom na žene starije od 50 godina, pripadnice nacionalne manjine, azilantice, beskućnice, liječene ovisnice, bivše zatvorenice. Kroz ovaj projekt žene dobivaju priliku da na lokalnom tržištu rada steknu preduvjete za mogućnosti daljnjeg zapošljavanja, pobrinu se za vlastitu egzistenciju, ali i pomognu lokalnoj zajednici," rekla je predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Vukovar Jasna Kolar.