Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a na inicijativu gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave, Vukovar će i ove godine ugostiti najuspješnije umjetnike svjetske street art scene, a posjetitelji će moći promatrati kreativne procese Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme.

Upravni odjel za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo i ove se godine realizira projekt Vukovart – luka umjetnosti upravo s ciljem osmišljavanja i poticanja novih društvenih događanja i inovacija u društvenoj infrastrukturi koja uključuje građane u razvoj zajednice te podiže i unaprjeđuje kvalitetu života građana.
Međunarodna manifestacija Vukovart – luka umjetnosti, s projektom za ovu godinu pod radnim nazivom "Vukovar goes vertical" značajan je iskorak u jedno novo pozitivno stanje koje bi imalo učinak na prostor i građane u gradu. Glavni cilj manifestacije je ponudom novih sadržaja odmaknuti se od fokusa ratnog turizma i otvoriti novu pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar.
„Prije tri godine kada smo se odlučili za ovaj projekt procjena nam je bila da nam je osim turističke atraktivnosti bitno naše građane osloboditi turobnosti i svakodnevnice te unijeti tračak modernoga te mislim kako smo putem street arata u tome uspjeli jer je riječ o nečem doista nesvakidašnjem. Težili smo tome da dobijemo vrhunske svjetske autore i u tome smo uspjeli i ove godine," objasnio je gradonačelnik Penava ističući kako je projekt 3D slika u Vukovaru osmislila pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika Sanja Tokić, a da ga je prepoznao i razradio stručni suradnik za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama i zdravstvenu zaštitu Siniša Mitrović.
„Ideja je bila postaviti Vukovar na street art scenu gradova koji imaju tzv. otvorene galerije te će posjetiteljima ponuditi dodatni sadržaj koji se već s 3D slikama pokazao iznimno uspješnim," rekao je Krešimir Herceg voditelj marketinške kampanje projekta.

„Vukovart-luka umjetnosti" započinje u utorak, 29. svibnja 2018. godine dječjim festivalom Kredica koju vodi Filip Mrvelj te traje do 9. lipnja 2018. godine. Slika se na pet lokacija u gradu koje će postati atraktivne točke za sve Vukovarce i goste koji nas posjećuju. Riječ je o uređenju 900m2 zidova na pet lokacija u Borovu naselju, a nove slike prekrivat će gotovo 700m2. Lokacije koje će poprimiti novi izgled su: Blage Zadre 48 i 175, Hrvatskog zrakoplovstva 19 te Domovinskog rata 38 i 52. Lokacije su odabrane temeljem dobivenih suglasnosti stanara.

Cijela priča Vukovarta je počela u srpnju 2016. godine kada je jedini hrvatski 3D Sreet Artist napravio anamorfnu turističku atrakciju na mostu u središtu grada.
Filip Mrvelj, inače iz Slavonskog Broda, čija djela se nalaze po cijelom svijetu, oslikao je pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most.
Samu sliku je financirao grad Vukovar, a slika je stvarana nekoliko dana. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga.
Nakon toga se rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana Vukovart – Luka umjetnosti koja se održala 2017. godine, a koja je okupila jedna od najvećih imena svjetske 3D Street Art scene.
„Želja nam je da se ovaj projekt otvorene galerije širi te da popunjavamo pročelja i unosimo novu boju i novu energiju u grad Vukovar," objasnio je Filip Mrvelj ističući kako je umjetniku najvažnije da mu se daje sloboda i povjerenje da sam izabere motiv kojim se želi predstaviti, a Grad Vukovar je tu ideju prepoznao te umjetnicima omogućava da se na najbolji mogući način predstave svojoj publici.

Ove godine nas tijekom Vukovarta očekuju i prikazivanja filmova o umjetnosti (Gesso – Petera Westerinka, te Bike Adventures of Hlapich and Lima – First Journey – Filipa Mrvelja i Krešimira Hercega).
8.6. nas očekuje koncert našeg Vukovarca Generala Wooa, a tijekom tjedna će u ponudi biti zanimljiva virtualna realnost na Art Corneru u centru.
Vukovart uistinu predstavlja novi koncept u kulturi Vukovara. Promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti. Također, ovim konceptom se mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život, ali i na način da oslikana područja predstavljaju i atrakciju za sve brojinije turiste koji dolaze.