„Vukovart-luka umjetnosti" započela je 29. svibnja 2018. godine te je oslikano pet lokacija u gradu koje su postale atraktivne točke za sve Vukovarce i goste koji nas posjećuju. Riječ je o uređenju 900m2 zidova na pet lokacija u Borovu naselju, a nove slike prekrivaju gotovo 700m2. Oslikane su lokacije na adresama Blage Zadre 48 i 175, Hrvatskog zrakoplovstva 19 te Domovinskog rata 38 i 52. Lokacije su odabrane temeljem dobivenih suglasnosti stanara.
Vukovar je i ove godine ugostio najuspješnije umjetnike svjetske street art scene, a svi zainteresirani mogli su promatrati nastanak novih umjetničkih djela Marine Capdevile iz Španjolske, Rickeyja Lee Gordona iz Južnoafričke Republike, Vere Bugatti i Fabia Fedelea iz Italije, Elle & Pitra iz Francuske te dvojice hrvatskih umjetnika, Cheza i Sarme.
Međunarodna manifestacija Vukovart – luka umjetnosti pod ovogodišnjim nazivom "Vukovar goes vertical" značajan je iskorak u jedno novo pozitivno stanje ima učinak na prostor i građane. Glavni cilj manifestacije je ponudom novih sadržaja odmaknuti se od fokusa ratnog turizma i otvoriti novu pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar koji u svojoj otvorenoj galeriji sada ima 13 slika.
„Ove godine imamo pet murala, za razliku od prošle godine kada smo slikali 3D anamorfne slike. Zadovoljni smo ovogodišnjom izvedbom, a čak nas je i vrijeme poslužilo. Vukovaru smo ponudili pet različitih stilova, pet različitih izričaja. Ova je godina definitivno iskorak u odnosu na prošlu," rekao je Filip Mrvelj, autor prve 3D slike u Vukovaru ističući kako disperzijom tema i stilova obogaćuju ponudu otvorene galerije Vukovara.
Iako se tek izlazi iz ovogodišnjeg festivala, postoje već planovi za sljedeću godinu.
„Trenutno smo u valorizaciji cijele ove priče. Vidjet ćemo što možemo napraviti bolje te ćemo napraviti prijedlog za sljedeću godinu," najavio je Mrvelj.
„S dovršetkom 3. festivala Luke umjetnosti Vukovart dobili smo 13 umjetničkih djela koji pozitivno utječu na okoliš, ali i sve građane te posjetitelje koji mogu prepoznati kako je riječ o nečem prekrasnom i vrijednom divljenja. Bitno nam je širiti ove pozitivne vibracije na sve dijelove našega grada te je to razlog zašto smo s ovom pričom počeli prije tri godine te ćemo s njome svakako i nastaviti," potvrdio je gradonačelnik Ivan Penava ističući kako Vukovar zaslužuje samo najbolje, a ovaj projekt je u Vukovar doveo najbolje svjetske umjetnike koji su oslikali i ukrasili naš grad.