Završen je 5. VukovART, street art festival koji je posljednjih godina Vukovar pretvorio u pravu galeriju na otvorenome.

Ideja VukovART-a rodila se kada je jedini 3D slikar u Hrvatskoj, Filip Mrvelj, 2016. godine oslikao već svima poznatu 3D sliku na mostu preko Vuke, a simboličnim obilaskom najnovije 3D slike na šetnici uz Vuku, obilježen je završetak 5. po redu ovog festivala.

5. po redu VukovART naš grad obogatio je s 10 novih umjetničkih djela. Završetkom festivala Vukovar sada broji ukupno 33 urbana street art djela.

Ovom prilikom zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac istaknuo je činjenicu da VukovART osim novih umjetničkih djela, na ulice grada donosi veselje i raznim društvenim događanjima. „Ono što me iznimno veseli je da se naš grad, s obzirom na svoju veličinu i broj stanovnika, sa ukupno 33 umjetnička djela pozicionirao vrlo visoko na svjetskoj sceni ulične umjetnosti. Važnost ovo projekta nalazi se i u raznim drugim sadržajima za sve uzraste kojima želimo podići kvalitetu življenja svih građana Vukovara.“, istaknuo je zamjenik Sušac.

Prema riječima Filipa Mrvelja, jednog od suorganizatora projekta VukovART, svim umjetnicima Vukovar ostaje u lijepom sjećanju, a mnogima je ovo bio prvi projekt nakon dugo vremena, s obzirom na pandemiju koronavirusa.

„VukovART su ove godine svojim djelima obogatili umjetnici iz Rusije, Španjolske, Njemačke, BiH, Švicarske, Kolumbije te smo zaista sretni što na taj način popunjavamo galeriju različitim stilovima. Ponosni smo što smo posljednje dvije godine unatoč okolnostima uspjeli održati scenu street arta živom i održati festival bez obzira na uvjete.“, ističe Mrvelj.

Ove godine je u sklopu festivala VukovART kao i EU projekta Panona. net u Vukovar – Luku umjetnosti uplovilo 10 svjetskih umjetnika: Boa Mistura iz Španjolske, BustArt iz Švicarske, Jana Brike iz Latvije, Mr Woodland iz Njemačke, Victor Splash iz Rusije, Artez iz Srbije, Juandres Vera iz Meksika, Kerim Mušanović iz Bosne i Hercegovine, Šumski iz Hrvatske te Marion Ruthardt iz Njemačke.

5. street art festival VukovART imao je nikad bogatiji program, pa su u razdoblju od 15. svibnja do 15. lipnja 2021. godine vukovarske ulice i trgove uljepšavali brojni događaji poput radionica, izložbi, dječjih programa, panel rasprava, živopisnih predavanja i koncerata. Festival su svojim koncertima uveličali rock bend Vatra, Mia Dimšić, glazbeni sastav TRAG te vokalni sastav Akvarel. Davor Gobac vodio je motivacijsko-likovnu radionicu za djecu, Domagoj Jakopović Ribafish, Dušan Bućan i Robert Knjaz održali su putopisna predavanja, a upriličen je i aktivan vikend prevođen vukovarskim polumaratonom.

Važno je istaknuti kako je za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za 2 godine osigurano financiranje europskim sredstvima u 100%-tnom iznosu, vrijednosti 1.495.311,50 kuna.