Danas se na vukovarskom korzu održao edukativno-promotivni program za građane „Terapijski pas na zadatku“ u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, a koji za cilj ima senzibilizaciju djece i građana po pitanju prava i problematike djece s teškoćama u razvoju.

Naime, u okviru EU projekta „Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa u rad s djecom s teškoćama u razvoju“ stvoreno je 6 terapijskih timova stručni voditelj-terapijski pas u Hrvatskoj. Jedan od takvih timova djeluje u Udruzi roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“ koji su partneri na Projektu.

Edukativno-promotivni program „Terapijski pas na zadatku” započeo je okruglim stolom „Pozitivni učinci terapijskih pasa na djecu s teškoćama u razvoju”, dok su drugi dio programa činile kreativne radionice za djecu uz sudjelovanje terapijskog psa, prikaz rada psa vodiča – simulacija kretanja slijepe osobe sa psom vodičem (prolazak staze s preprekama s povezom na očima i stručno tumačenje instruktora) te susret s korisnicima i terapeutima u cilju razmjene informacija i podjele promotivnih materijala.

U edukativnom programu simboličnim prolaskom staze s preprekama u pratnji psa vodiča, zajedno s građanima i djecom, sudjelovali su i gradonačelnik Ivan Penava te zamjenik Filip Sušac ovom prilikom naglasivši važnost povećanja svjesnosti o humanoj ulozi pasa vodiča.

„Zadovoljstvo je danas biti u društvu predstavnika Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet te Udrugom roditelja s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići“ koji svojim radom uz pomoć sredstava Europske unije marljivo rade na poboljšanju i povećanju svjesnosti šire javnosti o važnoj temi našega društva. Svi zajedno podupiranjem akcija ovakve naravi povećavamo svijest našega društva po ovom pitanju.“, rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako svaki pojedinac treba biti na raspolaganju i čini sve što je u njegovoj moći kako bi onima koji se uslijed zdravstvenih poteškoća suočavaju  s težim obavljanjem normalnih aktivnosti olakšali svakodnevnicu.