U rodnoj kući Lavoslava Ružičke održani su 18. Dani ukrajinske kulture u organizaciji Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“, a pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Vukovara. 

Na ovogodišnjoj manifestaciji prikazana je izložba posvećena 30. obljetnici neovisnosti Ukrajine, dok su se svojim nastupom, osim domaćina Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko“, predstavili gosti iz Slavonskog Broda i Kaniže.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je istaknuo kako su Hrvati i Ukrajinci prijateljski narodi koji se izuzetno dobro razumiju, a zadnja potvrda tog prijateljstva bilo je osvjetljavanje Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva u boje ukrajinske zastave povodom 30 godina neovisnosti Ukrajine. „Odnos ukrajinske nacionalne manjine i Grada Vukovara je izuzetno skladan te mi je izrazito drago što ukrajinska kultura živi u Vukovaru“, rekao je gradonačelnik te dodao kako Grad Vukovar kroz svoj rad nastoji poboljšati život pripadnika ukrajinske nacionalne manjine u Vukovaru, kojih je oko 200. „Nadam se kako će uz izgradnju Ukrajinskog doma Vukovar biti središte u kojem ćemo njegovati ukrajinsku kulturu i običaje, jer Vukovar je grad nacionalnih manjina i sretni smo što možemo uživati u tom bogatstvu kojim se rijetko koji grad može pohvaliti“, rekao je Penava.