Grad Vukovar, zajedno s njemačkim gradovima Geisa i Vacha još od 2014. godine provodi projekt međunarodne suradnje kojemu je cilj da mladi iz Hrvatske i Njemačke kroz zajedničko druženje upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude i stvore nova, trajna poznanstva.

Naime, nakon rata, Udruga Caritas iz grada Geisa prvi je puta bila u Vukovaru kako bi pružila pomoć. Solidarnost je urodila partnerstvom i prijateljstvom pa se tako ovaj projekt zajedno s Franjevačkim samostanom i samostanima i crkvama s područja gradova Geisa i Vache provodi već dugi niz godina.

U sklopu bogatog programa i rasporeda koji je predviđen za mlade i njihove voditelje prilikom boravka u Vukovaru, jedna od aktivnosti bila je i posjeta gradonačelniku Vukovara koji im je ovom prilikom poželio dobrodošlicu.

„I ove godine, devetu godinu za redom, uspješno nastavljamo suradnju s njemačkim gradovima Geisa i Vacha, a koja priča lijepu priču o spajanju mladih ljudi i stvaranju novih poznanstava. Mladi iz Njemačke i ovo će ljeto, zajedno sa svojim prijateljima iz Vukovara provesti aktivno u našem gradu, upoznavajući tako njegovu povijest, kulturu i svakodnevicu. Zahvaljujem se suorganizatorima projekta, a djeci i njihovim voditeljima želim ugodno provedeno u vrijeme u Vukovaru te da iz njega odu s najljepšim uspomenama.“, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Djeca iz Njemačke će tako u druženju s mladima iz Vukovara u svom desetodnevnom boravku u Vukovaru posjetiti memorijalna i kulturna mjesta, provoditi slobodno vrijeme na vukovarskom plivalištu, dati svoj doprinos Vukovaru prilikom uređivanja park-šume Adica te Vukovarske ade, a posjetiti će i Ilok, Osijek te Aljmaš.