Gradonačelnik Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio javnost o povećanju sredstava za tretmane suzbijanja komaraca na području Vukovara.

Grad Vukovar je ove godine namijenio 163.718,75 eura za tretmane suzbijanja komaraca, a sada su sredstva povećana za dodatnih 81.859.38 eura s PDV-om, čime će se osigurati dodatna tretiranja komaraca sa zemlje i zraka.

„Sukladno ranijim najavama povećali smo sredstva za 50%, tako Grad Vukovar sada ukupno izdvaja 245.578,13 eura za ovu godinu za tretiranje komaraca. Nakon posljednjeg aviotretmana 30. lipnja te tretmana sa zemlje koji su uslijedili ubodi komaraca su svedeni na minimalnu mjeru gdje smo 24 sata nakon tretmana bilježili od nula do dva uboda komaraca u 15 minuta. To su izvrsni rezultati koji su posljedica povoljnih vremenskih uvjeta i učestalog tretiranja komaraca.“, uvodno je obrazložio gradonačelnik Penava.

U nastavku Penava ističe i pojašnjava kako je Grad Vukovar u borbi s komarcima u potpunosti sam te za isto izdvaja isključivo svoja sredstva, bez pomoći Vlade Republike Hrvatske. „Revoltiran pogrešnim načinom funkcioniranja u našoj državi, gdje činjenično imamo situaciju da unatoč tome što smo uputili dopis Vladi RH kojim tražimo pomoć u suzbijanju komaraca, ona pomaže isključivo Gradu Osijeku i ni jednom drugom gradu na području Hrvatske, pa ni Vukovaru. Smatram ovu situaciju potpuno apsurdnom jer Vlada i premijer Andrej Plenković u ovoj situaciji odbija pomoći građanima Vukovara, a istovremeno je dotirao proračunska sredstva svih građana Republike Hrvatske Gradu Osijeku. U masi sredstava koje izdvajamo iz gradskog proračuna, a uz napomenu kako su gradska proračunska sredstva sredstva naših sugrađana, upravo oni će u državni proračun putem PDV-a Vladi Republike Hrvatske uplatiti 49.115,63 eura, odnosno 369.840,69 kuna. Dakle, sredstva mojih sugrađana otići će u ovom iznosu u državni proračun kao pomoć Vladi Republike Hrvatske zato što smo prisiljeni tretirati komarce. Kad država nije u stanju pomoći Vukovaru i Vukovarcima, Vukovarci će pomoći našu Vladu koja nema dovoljno za sve, već samo za svoje.“, obrazlaže gradonačelnik Penava.

Konferenciji je nazočio i direktor Veterinarske stanice Vukovar d.o.o. Tomislav Šota koji je dodatno izvijestio o situaciji vezanoj za najezdu komaraca na području Vukovara. „Tretmane od početka radimo stručno i kako nam vrijeme dozvoljava. Unatoč kvalitetnom izvođenju, na samom početku ove pošasti za građane je napredak bio nevidljiv, no za struku je bilo pomaka. Nakon prvog aviotretmana krajem lipnja u kombinaciji s tretmanima sa zemlje smanjio se broj komaraca i to je  polučilo odlične rezultate, a doprinijelo je i to što kiša više nije padala. 24 sata nakon toga imali smo 0 uboda u 15 minuta, a 48 sati poslije 2 uboda u 15 minuta. Svojim snagama uspjeli smo doći, od neviđenih pojava izlazaka komaraca, do odličnih rezultata. Danas radimo 10. larvicidni tretman, a nastavljamo s tretmanima sa zemlje i iz zraka. Grad je odvojio dodatna sredstva te se nadamo dobrom vremenu za najučinkovitije rezultate.“, objašnjava Šota.