Grad Vukovar u subotu, 6. srpnja 2024. godine, posjetila je Hrvatska folklorna grupa Zagreb iz Pertha (Australija) čiji su se članovi na gradskom korzu predstavili plesom i pjesmom.

Ispred Grada Vukovara dobrodošlicu im je poželio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš te im je uputio zahvale što dugi niz godina, na drugom kraju svijeta, vrijedno čuvaju hrvatsku baštinu i tradiciju.

Hrvatska folklorna grupa Zagreb iz Pertha naš je grad posjetila u sklopu hrvatske turneje pod nazivom „To je zemlja dide mog, i oca mog…“, a u planu im je obići i druge gradove diljem Hrvatske gdje će, također, 70-ak sudionika plesom i pjesmom pokazati svoje umijeće i podsjetiti na hrvatsku kulturnu baštinu i vrijednosti koje čuvaju.

Hrvatska folklorna grupa Zagreb djeluje od 1955. godine kada je skupina hrvatskih iseljenika u Zapadnoj Australiji na širem području Pertha osnovala plesnu grupu u želji za očuvanjem svoje kulture. Nastupali su 70-ih godina pod imenom Šokica te su grupu godinama razvijali, a danas je poznata pod imenom Hrvatska folklorna grupa Zagreb. Djeluju pri Hrvatskom centru Zapadne Australije u North Fremantleu, predgrađu Pertha, koji ima vrlo snažnu i aktivnu hrvatsku zajednicu.

Grupu čini oko 90 plesača u dobi od 5 do 55 godina, a izvode plesove Slavonije, Baranje, Like, Međimurja, Prigorja, Posavine, Hvara i Korčule. Svojim radom i djelovanjem aktivno prenose hrvatsku baštinu i hrvatskim iseljenicima stvaraju dodatnu povezanost s domovinom.

Foto: D.Kešnjer