{gallery}2015/02/26/01{/gallery} U petak 20. veljače u organizaciji Europskog doma Vukovar, Projekt centra Borovo i Kluba mladih Općine Tompojevci u Hotelu Lav je održana konferencija pod nazivom Mreža mladih u zajednici.
Cilj konferencije bio je okupiti mlade, predstavnike jedinica lokalne samouprave te lokalne medije. Nakon pozdravnih riječi organizatora i predstavnika jedinica lokalne samouprave, konferenciju je svojim izlaganjima otvorilo šestero uvodničara. Ispred Europskog doma Vukovar govorile su Dijana Antunović Lazić i Ranka Kojčinović koje su predstavljale projekt Mladi zajedno i njegov nastavak Mreža mladih u zajednici. Predstavljen je i priručnik Od institucije do životne prakse – volontiranjem do stjecanja radnog iskustva kao jedan od rezultata projekta koji je prethodio ovomu i na kojemu je također ostvarena suradnja s općinama Tompojevci, Borovo, Negoslavci, Trpinja i gradom Ilokom. U priručniku su sažeti osobni iskazi mladih osoba o dobrobiti volontiranja i aktivnog djelovanja što je bio uvod u sam cilj projekta, ali i konferencije. O nastanku i djelovanju mreže projekt centara govorio je načelnik Općine Borovo, Zoran Baćanović, koji je ujedno i predsjednik Projekt centra Borovo, a predstavio je i rad Projekt centra Negoslavci. Oba projektna centra rezultat su prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Srbije. Klub mladih Općine Tompojevci predstavila je članica Kristina Kovačić koja je govorila o djelovanju Kluba kroz pet mjesta u općini, od kojih su neka aktivnija dok se u nekim aktivnost treba pojačati, a sve je to u planu aktivnosti ovoga projekta kojemu je cilj umrežiti mlade kako iz pojedine općine, tako i međuopćinski, odnosno i s općinama i gradovima koji su uključeni u projekt. Goran Jelenić je ispred PRONI centra predstavio Volonterski centar Vukovar, svrhu postojanja ovog centra i način djelovanja te je objasnio kako se tamo mogu prijaviti i potražitelji volontera, ali i sami volonteri koji će biti uvedeni u bazu te će biti pozivani po potrebi i prema sklonostima koje navedu pri prijavi. O sudjelovanju mladih u savjetodavnim tijelima Grada Vukovara te o novoosnovanom Savjetu mladih govorio je Siniša Mitrović kao predstavnik Grada i stručni suradnik za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama. Predstavio je i vrijedni rad prethodnog sastava Savjeta te naglasio da rad članova i članica iz prethodnog saziva i njihova iskustva mogu biti od velike pomoći novoizabranima. Siniša Mitrović također je govorio o djelovanju Vijeća za prevenciju koje je platforma otvorena za sve koji se žele aktivirati u radu za dobrobit grada.
Nakon izlaganja uvodničara konferencija je završila u diskusiji određenih sudionika koji su se javili za riječi poticanja na aktivno djelovanje i odazivanja na razne aktivnosti koje mogu biti od velike koristi, kao što je bila i ova konferencija za mlade gdje smo imali priliku dobiti korisne informacije.
Donatori konferencije bili su Ministarstvo socijalne politike i mladih te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.