{gallery}2015/09/01/01{/gallery} U ponedjeljak je prvi dan nove školske godine, a vukovarske osnovnoškolce još jednom će dočekati besplatni udžbenici. Suočeni s posljedicama krize i svjesni financijskih poteškoća u kojima se građani Vukovara nalaze, Grad Vukovar odlučio se na besplatne udžbenike kao socijalnu mjeru kako bi pomogao svojim građanima i olakšao im školovanje djece. Besplatni udžbenici namijenjeni su svim osnovnoškolskim učenicima koji žive na području grada Vukovara.
Grad Vukovar ima 7 osnovnih škola te je školske godine 2014./2015. za 2081 učenika, odnosno za sve učenike od 1.-8- razreda, kupljeno 19 921 udžbenik. Ukupni iznos proračunskih sredstva kojima su plaćeni udžbenici u školskoj 2014./2015. godini iznosi 1.176.042,78 kuna.
Za novu je školsku godinu 2015./2016. (u kojoj je broj učenika 2043) Grad Vukovar nabavio razliku udžbenika (2213 udžbenika) te će isporučiti školama potrebne udžbenike za školsku 2015./2016. godinu u ukupnoj vrijednosti od 145.751,02 kuna.
„Grad Vukovar sklopio je Ugovor o darovanju udžbenika sa svim osnovnim školama na području grada Vukovara kojim se škole obvezuju voditi brigu o udžbenicima pažnjom dobrog gospodara kako bi isti bili u uporabnom stanju najmanje četiri godine od dana potpisivanja Ugovora. Po završetku školske godine Škola se obvezuju Gradu dostaviti popis potrebnih udžbenika za narednu školsku godinu i popis udžbenika koji nisu potrebni učenicima Škole u narednoj školskoj godini. Škola se obvezuje na zahtjev grada ustupiti na korištenje drugoj osnovnoj školi s područja Grada Vukovara potreban broj udžbenika, a koji nisu potrebni učenicima Škole u narednoj školskoj godini. Nakon isporuke novih udžbenika za novu školsku godinu Grad Vukovar će također sklopiti Ugovor o darovanju udžbenika sa svim osnovnim školama na području Grada Vukovara," objasnila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović.
„Vukovar je jedan od malobrojnih gradova koji učenicima osigurava besplatne udžbenike. U obzir smo uzeli nepogodne financijske prilike naših građana, ali i Grada Vukovara te iznašli najbolje moguće rješenje u skladu s trenutkom u kojem živimo. Smatramo kako je naš solidarni sustav nasljeđivanja udžbenika ujedno i jedini pedagoški ispravan način," naglasio je gradonačelnik Penava.
Postoji i niz drugih socijalnih mjera kojima Grad Vukovar skrbi za svoje najmlađe. Besplatna prehrana u školi namijenjena je djeci iz socijalno ugroženih obitelji. U ovu je mjeru uključeno 175 djece, a izdvojeno je 170,000 kn proračunskih sredstava.. Osiguran je i besplatan gradski prijevoz za sve učenike u vrijednosti od 1,100,000 kn), a također za sve učenike i studente u gradskom i međugradskom prijevozu Grad Vukovar osigurao je 3,2 milijuna kuna.
Također sufinanciramo i boravak djece u vrtićima te stipendiramo studente čime uistinu pokazujemo da su nam naši najmlađi sugrađani na prvom mjestu i vjerujemo da će i nakon završenog školovanja ostati u gradu i doprinijeti njegovom daljnjem razvoju, dodao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.