{gallery}2016/02/16/01{/gallery} Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček zajedno s pročelnicom UO za društvene djelatnosti Anom Živanović u svom uredu je primio predstavnike Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Na sastanaku simboličnog naziva „Kava s gradonačelnikom" u sklopu aktivnosti projekta „SOS za MS – podrška i razvoj socijalnih usluga i inkluzivnog votolnterstva" predstavnici Saveza društava multiple skleroze Hrvatske predstavili su rezultate projekta, a udruga Društva multiple skleroze Vukovarsko – srijemske županije prezentirala je rad i dugoročne ciljeve ove inicijative.

Koordinatorica programa i projekata Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Tanja Malbaša rekla je kako su ovim sastankom ušli u završnicu projekta koja je predviđena za kraj veljače te istaknula da za multiple sklerozu nema lijeka, da nema predvidiv tijek bolesti i upravo po tome se razlikuje od ostalih oblika invaliditeta te se zbog toga javljaju problemi prilikom zapošljavanja ali i pri svakodnevnim obvezama osoba s multiple sklerozom. Kao najveću problematiku na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i RH navela je neadekvatno zbrinjavanje osoba s multiple sklerozom. Aktivnostima u okviru projekta su podignute usluge volonterstva običnih građana, drugih udruga te samih članova koji si međusobno pomažu.

U sklopu projekta potpisana su 43 volonterska ugovora, više od 500 osoba sudjelovalo je u aktivnostima projekta, zaposleno je sedam osoba, održano je sedam radionica, sedam tribina u svih sedam partnerskih organizacija i sklopljeno niz partnerstava s ostalim organizacijama civilnog društva i institucijama koje će i nakon završetka projekta nastaviti suradnju sa udrugama članicama. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda i vrijedan je 522 000 kuna.

Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako Grad Vukovar podupire rad Saveza, prvenstveno putem Javnih poziva za financiranje udruga, ali i kod većih i značajnijih događanja na području grada Vukovara te kako se suradnja može očekivati i u budućnosti.

Procijenjeno je da u Hrvatskoj postoji oko 4.000 oboljelih od multiple skleroze.