Petu godinu za redom, Vukovar je gost najvećim imenima svjetske street art scene. Ovogodišnje izdanje street art festivala VukovART pod sloganom „Uplovi u luku umjetnosti“ u Vukovar donosi nova umjetnička djela koja će krasiti vukovarske ulice.

Gradonačelnik Ivan Penava obišao je jedno od najnovijih umjetničkih djela koje uljepšava pročelje višestambene zgrade u Ulici Marina Držića. Naziv murala je „Ostajemo“, a naslikali su ga španjolski umjetnici iz umjetničkog kolektiva Boa Mistura.

Mural se sastoji od riječi „Ostajemo“ na način da se slova te riječi preklapaju jedna preko druge čineći cjelinu, a brojevi simbolično predstavljaju građane grada Vukovara prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine.

„Od ukupno 10 umjetničkih djela koje su nam ove godine novost, 4 već uljepšavaju naš grad. Jedan od njih je i mural naziva „Ostajemo“ koji u svom konceptu predstavlja ljude koji su prošli razne nedaće i teškoće, i unatoč njima ostali u Vukovaru.“, pojašnjava gradonačelnik Penava te dodaje kako Vukovar iz godine u godinu postaje sve veća galerija na otvorenome, što za sve nas kao i za posjetitelje čini grad ljepšim i ugodnijim.

Siniša Mitrović, voditelj projekta VukovART, ističe kako je prije 5 godina, kada je bila naslikana prva 3D slika na mostu preko Vuke, ideja prepoznata kao vrlo pozitivna i uspješna, s velikim potencijalom za daljnjim razvojem ove priče. „Nakon prve 3D slike počele su se razvijati razne ideje o smjeru kojem želimo nastaviti kada je u pitanju street art, i danas, 5 godina poslije nalazimo se ovdje, uskoro sa ukupno 33 slike u gradu. Popraćenost festivala iz godine u godinu premašuje svoje brojke koje su milijunske, a njime posredno osim razvoja turizma, nastojimo utjecati i na pozitivan razvoj poduzetnika u gradu.“, ističe Mitrović te dodaje kako je vrlo pohvalno što je Grad Vukovar prepoznao vrijednost projekta i što ga razvija iz godine u godinu, jer Vukovar postaje prepoznat ne samo diljem Hrvatske i Europe, već i cijeloga svijeta.

Umjetnici iz Španjolske, Švicarske, Latvije, Njemačke i Rusije putem ovogodišnjeg VukovART-a i Panona net-a oslikavaju 10 novih umjetničkih djela što po pitanju organizacijskog dijela uslijed pandemija koronavirusa predstavlja jedan izazov. Filip Mrvelj, jedini hrvatski 3D street art umjetnik i suorganizator festivala ističe kako je uslijed pandemije koronavirusa organizacijski vrlo zahtjevno organizirati sav sadržaj i nazočnost umjetnika koji dolaze iz svih krajeva svijeta, no unatoč svim izazovima, Vukovar ove godine postaje bogatiji za 10 novih umjetničkih djela.

Podsjetimo, zahvaljujući VURA - Razvojnoj agenciji Vukovar za provedbu ovog prepoznatljivog projekta za 2 godine je osigurano financiranje europskim sredstvima u 100%-tnom iznosu, vrijednosti ‪1.495.311,50 kuna.