U uredu gradonačelnika održan je sastanak s gospodarstvenicima s područja Vukovara i nekoliko općina koje su nekoć spadale u sastav bivše Općine Vukovar. Tema sastanka bilo je praktično ukidanje Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara koji je na snazi od 2001. godine. Okolnosti koje su dovele do toga nastupile su prije godinu dana kada su velike tvrtke s područja bivše Općine Vukovar dobile dopise od strane državnih institucija da ostaju bez prihoda na osnovi mjera na koje su do tada imale pravo, kao što je mjera povrata doprinosa na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, jedina preostala bitna mjera iz navedenog zakona.

„Prije nešto više od tri godine iz Grada Vukovara  inicirali smo izradu novog zakona o poticanju investicija na području grada Vukovara. Odnosno, to bi bio novi zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara. S obzirom da stari zakon iz 2001. godine nije ostvarivao dovoljno jake efekte da bi jačao gospodarstvo na području grada Vukovara i bivše Općine Vukovar te nije doveo do obnove gospodarstva i povećanja zapošljavanja na ovome području izradili smo, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, prijedlog novog zakona. Međutim, Vlada Republike Hrvatske se u mandatu Andreja Plenkovića nije uspjela izboriti za taj novi zakon iako je u medijima preko nekoliko puta komunicirano kako je to praktično gotova stvar. Čak je prije godinu dana prilikom posjeta gospodin Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, sam u usta stavio ime grada Vukovara i taj zakon.  Nažalost, ne samo da nismo uspjeli dobiti novi zakon nego nismo uspjeli sačuvati pozicije iz 2001. godine, a to su pozicije koje su sve Vlade prije bile u stanju obraniti. Ova je Vlada prva Vlada koja nije uspjela u tome, a to je posljedično dovelo do višemilijunskih gubitaka za svaku veliku tvrtku na području grada Vukovara počevši s tvrtkom Borovo d.d. koja s današnjim danom već ima gubitke od 3,5 milijuna kuna pa do tvrtke Komunalac d.o.o. koja također s današnjim danom ima gubitak od 3 milijuna kuna. Do kraja godine ti će gubitci samo posljedično rasti. Nažalost, ponovno je ime grada Vukovara iskorišteno u medijskom prostoru. Po ne znam koji put ostavljen je dojam da se napravilo mnogo za Vukovar, a zapravo, kad povučete crtu iza mandata Vlade Andreja Plenkovića Vukovar, odnosno velika poduzeća s područja grada Vukovara, ostaju u debelome minusu. Ono što je najgore, imamo dokumentaciju kojom dokazujemo da institucije koje su za to bile odgovorne – od Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva financija, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje – prebacuju odgovornost s jedne na drugu. Vlada RH na dopise ne odgovara jer je u stanju kaosa i ovi joj podaci ne pašu, a sve na uštrb poslovanja najvećih poduzeća s područja grada Vukovara koja su okosnica vukovarskog gospodarstva, ali i gospodarstva cijelog okruženja. U konačnici, to će se ponajviše odraziti na zaposlenima u tim tvrtkama. Posljedice toga tek ćemo sagledavati u vremenu koje je pred nama jer će se neminovno odraziti na broj zaposlenih, plaće u tim tvrtkama, perspektive razvoja i konkurentnost na tržištu. To je izravna posljedica u gospodarstvu u kojega smo se najviše zaklinjali i na kojemu smo bazirali svoj rad. Na tome smo području doživjeli najveći poraz,“ rekao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava naglašavajući kako ovakva situacija  postavlja veliki upitnik pred sudbinu i egzistenciju samih tvrtki te budućnost radnih mjesta u Vukovaru.

Direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević istaknuo je kako je prošlo točno godinu dana otkako je tvrtka Komunalac d.o.o., zajedno s još pet najvećih tvrtki koje posluju na području grada Vukovara, od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dobilo obavijest kako su iskorištena sredstva sukladno de minimis potporama, odnosno da neće više primati povrate za zdravstveno osiguranje.

„Oni su tu informaciju dobili od Ministarstva financija koje je nadležno za nadgledanje registra potpora i oni su im proslijedili informaciju da smo mi te potpore iskoristili. Bitno je napomenuti kako postoje dvije pretpostavke da se dodijelila de minimis potpora, odnosno potpora male vrijednosti, a to je da gospodarstvenik bude obaviješten da prima takvu potporu, a drugo je da gospodarstvenik potpiše izjavu kojom potvrđuje koliko je potpora takve vrste primio u protekle tri godine. Niti jedna tvrtka s kojom smo danas bili na sastanku nije dobila obavijesti o niti jednoj od te dvije pretpostavke te stoga smatramo postupanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje nezakonitim. Trenutno, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. potražuje 1.300.000 kuna povrata doprinosa za zdravstveno osiguranje i 600.000 kuna povrata doprinosa za mirovinsko osiguranje. Također, uvođenjem povrata doprinosa u limit potpora male vrijednosti blokiran nam je de minimis te zbog toga po prvi puta u povijesti moramo platiti povrat poreza na dobit u vrijednosti 550.000 kuna. Uz blokiranje ostalog djela mogućnosti prijave na natječaje dovodi do financijske štete od 3 milijuna kuna,“ objasnio je direktor Štrangarević ističući da kada dođe do iznosa od milijun i pol kuna potpore, tvrtka je blokirana dobiti daljnje potpore na sljedeće tri godine, a velike tvrtke u Vukovaru do toga iznosa dolaze već u kolovozu svake godine samo na mjeri povrata 50% doprinosa mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. 

Također je naglasio kako su, od zaprimanja obavijesti o dosegu limita potpora male vrijednosti, kontaktirali sva nadležna ministarstva i Vladu Republike Hrvatske, no nisu dobili niti jedan odgovor.