Gradonačelnik Ivan Penava danas je s vukovarskim obrtnicima i predsjednikom Udruženja obrtnika Vukovar Draženom Zovkom održao konferenciju za medije na kojoj su jasno i nedvosmisleno poručili kako u Hrvatskoj trenutno ne postoji politika i pristup koji vodi brigu o hrvatskim građanima i svome gospodarstvu!

„Još je u veljači, ministar Ćorić, nesvjestan problema s kojim smo već tada bili suočeni, uvjeravao hrvatski narod kako plin neće poskupjeti ni 5x, niti 100%. Svi smo svjesni da danas tome nije tako.“, u uvodu je rekao Penava.

Goruće pitanje poskupljenja cijena energenata veliki je problem svih gospodarstvenika! Problem je to koji je nastao uslijed suludih politika koje se oslanjaju na tuđe resurse.

Samo jedan od jednostavnih primjera i dokaza tome je jedna obična vukovarska pekara koja će za električnu energiju umjesto dosadašnjih 6.000 kuna izdvajati čak 18.000 kuna!

Ovakva enormna povećanja cijena vrlo vjerojatno dovesti će do otkaza te gašenja poduzeća i obrta, a nedvojbeno je da će se ta situacija reflektirati na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

„Problem nije zaobišao ni Grad Vukovar koji je u postupku javne nabave električne energije primio samo jednu ponudu, i to onu HEP-a koja je za 328% veća u odnosu na prošlu godinu! Trenutna vlast još uvijek ne percipira poskupljenja te k tome još na nama besramno zarađuje! Grad Vukovar je prethodne godine izravno u državni proračun uplatio 260.000 kuna PDV-a na električnu energiju, a po novim cijenama, u državni proračun mora uplatiti 611.000 kuna! Ukoliko bi ista ta država umanjila porez s 13% na 5%, ne bi se odrekla ničega. Pitamo se gdje je sada Vlada Republike Hrvatske te gdje su nestalne njezine teze iz veljače? Trenutna situacija zahtijevala je puno odgovorniju politiku i vladu, a Hrvatska danas nema druge alternative nego si osigurati energetsku i svaku drugu vrstu neovisnosti i samodostatnosti.“, dao je zaključiti gradonačelnik Penava.

Predsjednik Udruženja obrtnika Vukovar Dražen Zovko istaknuo je kako ukoliko obrtnici idu na opciju poskupljenja svojih usluga, time neće dobiti veću zaradu, nego je to jedina opcija da ostanu održivi.

„Cijena struje je puno veća za gospodarstvenike, nego za građanstvo. Gospodarstvenici su ostavljeno na milost i nemilost HEP-u.“, rekao je Zovko te nastavio: „Povećanje cijena svih naših usluga je iz jedinog razloga da bi mogli pokriti režijske troškove. Za nas ne postoji dodatna zarada te za nas ne postoje daljnje investicije.“, rekao je Zovko te uputio pitanje Vladi RH – „Mogu li naši građani platiti poskupljenje kave ili kruha s 10 na 30 kuna?“.