Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo i zamjenik gradonačelnika Filip Sušac bili su domaćini delegaciji FIJET-a, svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca. Prijemu su nazočile i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić te pročelnica UO za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić.

Delegacija FIJET-a u sastavu predsjednice FIJET-a Hrvatske Tine Čubrilo, generalne tajice FIJET-a Marijane Rebić, savjetnika predsjednika FIJET-a Abi Shalabija, članice FIJET-a Mire Shalabi, članice Izvršnog odbora FIJET-a i predsjednice FIJET-a Slovačke Ludmila Novacka te člana FIJET-a Alexandera Stempa, povodom premještanja prestižne nagrade „Zlatna jabuka“ iz Gradske uprave u Muzej vučedolske kulture boravi u Vukovaru.

Riječi dobrodošlice delegaciji je uputio predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo, a predsjednica FIJET-a Hrvatske Tina Čubrilo ovom prigodom dodatno je pojasnila značaj FIJET-a u promociji zemalja i destinacija gdje je turizam dominantna gospodarska grana ili tamo gdje su se dogodile prirodne katastrofe i ratovi, kao i značenje prestižne nagrade „Zlatna jabuka“ koja se dodjeljuje odredištima ili osobama za izvrsnost u očuvanju kulturne i povijesne baštine u funkciji turizma.

Naime, riječ je o prestižnoj nagradi, tzv. medijsko turističkom Oscaru za očuvanje i unapređivanje povijesne i kulturne baštine, a koju je FIJET – profesionalna organizacija turističkih novinara i pisaca u turizmu 2011. godine dodijelila Vukovaru i Vučedolu. 

Svečani prijenos nagrade upriličiti će se u sklopu Dana grada Vukovara, 03. svibnja.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je dodijeljeno 5 „Zlatnih jabuka“, a Vukovar je poslije Dubrovnika i Splita treći grad u Hrvatskoj koji je dobitnik ove nagrade.