Enikon Aerospace hrvatska je tvrtka koja je lider u uređenju unutrašnjosti aviona. Naime, u 90% Airbusovih aviona nalaze se dijelovi koji su prošli kroz proizvodni proces tvrtke Enikon Aerospace koja pogon ima i u Vukovaru, u Vukovarskoj gospodarskoj zoni.

U doslovnom smislu riječi - proizvodi iz pogona u Vukovaru obilaze cijeli svijet.

Tvrtka je specijalizirana za pripremu površine i završnu obradu dijelova unutrašnjosti aviona te osim u Vukovaru, proizvodne pogone ima i u Zagrebu, na tri lokacije u Njemačkoj i u Mađarskoj u kojima ukupno zapošljava preko 500 zaposlenika, od čega u Vukovaru njih 57.  

S najavom proširenja postojećeg pogona u Vukovaru danas je u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Vukovar upriličena  konferencija za medije u vidu svojevrsnog otvorenja pogona koji u Vukovaru djeluje već neko vrijeme, nakon čega je uslijedio obilazak pogona.

Direktor i vlasnik tvrtke Enikon Aerospace Marko Andrijanić u ovoj prilici je naglasio kako su u traženju lokacije za otvaranje pogona obilazili nekoliko gradova u Hrvatskoj no, kako ističe - "Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u Vukovaru od samog početka bili primljeni raširenih ruku i sa puno razumijevanja za poduzetništvo i razvoj. Danas mi je osobito drago da mogu najaviti daljnje investicije u širenje proizvodnje našeg pogona u Vukovaru, u kojem procesu ćemo otvoriti preko 100 radnih mjesta te ćemo doći do 150 zaposlenih samo u pogonu Vukovar do sredine 2025. godine.", rekao je Andrijanić te dodao kako tu nije kraj njihovim ambicijama. "Aktivno radimo na promociji potencijala lokacije Vukovar s vjerom da i naši partneri iz industrije mogu pronaći interes ulaganja u ovoj regiji.", zaključio je.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je zasigurno vrlo teško probiti se u ovoj industriji te kako je vrlo ponosan što je Enikon Aerospace dio vukovarskog gospodarstva, a Vukovar samim time dio velike svjetske priče. "Unatoč korona krizi koja je malo usporila naše, ali i sve planove u svijetu, došli smo u fazu koju smo zajedno planirali, a to je širenje tvrtke Enikon Aerospace te otvaranje radnih mjesta. Zajedno stvaramo povoljno ozračje za budućnost ovakvih investicija i stvaranje još ovakvih priča. Tome težimo i siguran sam da će toga biti i u budućnosti. Ovdje smo da zajedno stvaramo što je moguće veću konkurentnost tvrtki na području našeg grada te kroz suradnju otvaramo radna mjesta.", rekao je Penava zahvalivši vlasnicima tvrtke na sjajnoj dosadašnjoj suradnji i istaknuvši zadovoljstvo proširenjem poslovanja u Vukovaru ove svjetski uspješne tvrtke.

Današnjem događaju su nazočili i predsjednik nadzornog odbora Enikon Aerospace Luka Andrijanić, direktorica pogona Vukovar Kristina Suman Jurokvić zajedno sa suradnicima iz tvrtke Enikon Aerospace, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Vukovara Kristina Bilić te direktorica Vukovarske gospodarske zone Ivana Mujkić.