U Gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Ivan Penava, zajedno sa suradnicima, zamjenikom Filipom Sušcem i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Kristinom Bilić predstavio podatke o povećanju broja radnih mjesta u Vukovaru u 2023. godini.

"Već tradicionalno početkom godine objavljujemo analizu o broju radnih mjesta na području našeg grada iz nekoliko aspekata - nama najvažniji je ukupan broj zaposlenih, ali pratimo i broj zaposlenih u Vukovaru i iz Vukovara. Posebno nas raduje da je taj trend pozitivan - od 2016. godine kada smo imali 9.057 radnih mjesta, u prosincu 2023. godine imamo 10.771 radno mjesto što je povećanje za 1.714 radnih mjesta, odnosno 18,92%. U odnosu na godinu ranije imamo 200 radnih mjesta više u gradu. U prijašnjim vremenima, ali i sada, fokus nam je na radnim mjestima. Uspjeli smo preokrenuti negativan trend rasipanja radnih mjesta kroz razne mjere koje provodimo i kontinuiranu posvećenost te ulaganja.", rekao je gradonačelnik Penava te istaknuo činjenicu da se prema analizi FINA-e Vukovar nalazi na 2. mjestu prema ukupnim prihodima poduzetnika u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, zahvaljujući velikim grupacijama koje posluju u granama farmacije, avioindustrije, logistike i energetike te drugim, brojnim tvrtkama i obrtima na području našega grada.

Zamjenik Filip Sušac istaknuo je da Grad Vukovar velika sredstva u gospodarstvo ulaže putem potpora koje se dodjeljuju poduzetnicima i poljoprivrednicima, a od ove godine i subjektima u turizmu te ribarstvu i akvakulturi. "Od 2015. godine Grad Vukovar aktivno ulaže financijska sredstva u poticanje gospodarstva. Prošle godine smo direktno plasirali 345 tisuća eura našim poduzetnicima putem bespovratnih potpora, a od 2015. godine gotovo 4 milijuna eura. 2023. godine dodijeljeno je i 132 tisuće eura poljoprivrednicima. Suradnja između gospodarstvenika i Grada Vukovara uvijek je dvosmjerna te je naš fokus razvoj gospodarstva, a u idućem periodu nastavljamo istim tempom te nas očekuju i brojni novi veliki EU projekti koji će doprinijeti još većem razvoju Vukovara.", istaknuo je Sušac.

Pročelnica Kristina Bilić dala je pojasniti kako gospodarstvo na području Grada Vukovara bilježi porast u svim sektorima. "Uz prerađivačku industriju koja je na visokoj ljestvici, trgovinu, poljoprivredu i turizam, bilježimo rast i u ICT sektoru. U zadnjih 6 godina broj obrta porastao je za 83%. Svemu je zasigurno doprinjeo i novootvoreni trgovački centar, a uskoro ih očekujemo još. Vukovarska gospodarska zona je popunjena, a aktivno radimo i na popunjavanju gospodarske zone Dunav", između ostaloga je dala zaključiti Bilić.