Prema najnovijim pokazateljima razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave Vukovar je iz IV. skupine (prva četvrtina ispodprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave odnosno, jedinica sa statusom potpomognutih područja) prešao u V. skupinu razvijenosti jedinica lokalne samouprave (zadnja četvrtina iznadprosječno rangiranih jedinica lokalne samouprave).

Razvrstavanje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije svake 3 godine, a pomak na rang ljestvici govori o bržoj dinamici razvoja grada, što u konačnici predstavlja potvrdu cjelokupnog sustavnog i kvalitetnog rada na svim područjima i poljima u nadležnosti jedinice lokalne samouprave.

Pokazatelji po kojima se izračunava indeks razvijenosti su stopa nezaposlenosti, dohodak po stanovniku, proračunski prihodi, opće kretanje stanovništva, stopa obrazovanosti i indeks starenja.

Javnost je s time upoznao gradonačelnik Ivan Penava zajedno sa zamjenikom Filipom Sušcem i pročelnicom Upravnog odjela za gospodarstvo Kristinom Bilić na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara.

"Prvi puta od Domovinskog rata Vukovar je u kategoriji iznadprosječno razvijenih gradova. Podatak nam svjedoči da se brže razvijamo od ostalih jedinica lokalne samouprave što nas motivira, ali nam i potvrđuje ispravnost politika i odluka s kojima svakodnevno upoznajemo javnost. Poznato je da je Vukovar vrlo često najbolji grad u Hrvatskoj po različitim kriterijima. Vukovar je grad koji raste i razvija se te u tom smislu ispunjavamo svrhu zbog koje su nas građani birali. Iako je Domovinski rat ostavio prevelike posljedice na Vukovar, došlo je novo vrijeme te dalje napredujemo oslanjajući se na svoje snage.", između ostaloga je dao zaključiti gradonačelnik Ivan Penava.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić dala je istaknuti kako je Vukovar jedna od 17 jedinica lokalne i regionalne samouprave koja je u proteklom vremenu zabilježila napredak.