Grad Vukovar i ove je godine u Proračunu osigurao sredstva za provođenje Javnog poziva kroz koji će se vukovarskim poduzetnicima dodijeliti bespovratne potpore u iznosu od 200.000 eura, najavili su na konferenciji za medije gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić.

Gradonačelnik Penava istaknuo je kako se potpore dodjeljuju s ciljem poboljšanja vukovarskog gospodarstva već deset godina, a poduzetnici su, dao je naglasiti, sve ove godine bili pouzdan partner i sudjelovali su u osmišljavanju mjera.
„Mjere su uvijek prilagođene aktualnom trenutku i potrebama gospodarstva Vukovara. Bilo je puno izazovnih situacija, od gospodarskih kriza do COVID-19 pandemije pa sve do posljednje krize u kojoj je došlo do velikog skoka cijena energenata. U suradnji s poduzetnicima i njihovim oblicima udruživanja, kvalitetno smo komunicirali i ograničena sredstva koja imamo trudili smo se iskoristit na optimalan način. Za 2024. godinu osigurali smo 200.000 eura iz proračuna. Intenzitet potpore je 40 do 60% sufinanciranja, ovisno o mjeri, a maksimalni iznos po poduzetniku je do 6000 eura“, rekao je gradonačelnik te dodao kako će se zahtjevi ove godine razmatrati prema redoslijedu zaprimanja.
„Upravni odjel za gospodarstvo stoji na raspolaganju svim poduzetnicima te će činiti pretpregled prijava kako bi se ustanovili eventualni propusti i kako bi se provjerila dokumentacija. Pozivam sve poduzetnike da ne gube vrijeme, da iskoriste sve mogućnosti koje nudimo da se prijave na Javni poziv“, istaknuo je gradonačelnik Ivan Penava te je dodao kako je Grad Vukovar od 2015. godine poduzetnicima dodijelio 3.748.248,73 eura potpora.

Pročelnica Kristina Bilić pojasnila je kako će se kroz Javni poziv, koji se otvara 15. ožujka i traje do utroška sredstava (najkasnije do 1. lipnja 2024. godine), sufinancirati aktivnosti kroz tri mjere.
„Prva mjera odnosi se na opremanje i uređenje poslovnog prostora, nabavu strojeva, uređaja, oprema, računalne opreme i računalnih programa, a za nju će sufinanciranje prihvatljivih troškova biti u najvećem postotku od 60 posto, odnosno do 6.000 eura. Druga mjera odnosi se na troškove priključka na distributivnu mrežu električne energije, plina i vode. Prošle godine za ovu smo mjeru imali popriličan broj zahtjeva pa će sufinanciranje biti 50%, odnosno do 3000 eura u maksimalnom iznosu. Treća mjera odnosi se na promidžbene i edukativne aktivnosti, sufinanciranje za ovu mjeru iznosi 40% prihvatljivih troškova, odnosno sufinancira se do 1000 eura“, pojasnila je pročelnica Bilić te naglasila kako je ove godine izostavljena mjera koja uključuje operativne troškove, s obzirom da je situacija s energentima puno bolja nego u prošloj i pretprošloj godini.

Pročelnica Bilić apelirala je na poduzetnike da pažljivo čitaju natječaj te da obrate pozornost na administrativni pregled zahtjeva.
„Pozivam sve poduzetnike da prije predaje zahtjeva dođu kod nas u Upravni odjel za gospodarstvo kako bismo pregledali dokumentaciju jer naknadnu predaju dokumentacije ne prihvaćamo“, rekla je pročelnica te je dala naglasiti da se prijave podnose isključivo preporučeno poštom ili osobno predajom u pisarnicu gradske uprave.

I ove godine prihvatljivi su predračuni i ponude, a ponude se mogu realizirati do 15. prosinca 2024. godine, dodala je pročelnica, te objasnila kako će sredstva biti uplaćena na račun poduzetnika nakon što se ponuda realizira i nakon što se troškovi opravdaju.

Obrasci zahtjeva za dodjelu potpore i Javni poziv moći će se preuzeti u Upravnom odjelu za gospodarstvo Grada Vukovara ili na web stranici Grada Vukovara: www.vukovar.hr.