{gallery}2016/10/21/01{/gallery}Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su zgrade na adresi Hrvatskog zrakoplovstva od kućnog broja 41 do 51 koje su sa stare kotlovnice na lož ulje spojene na toplanu Borovo naselje.

Direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. objasnio je kako je riječ o uspješno realiziranom projektu tvrtke Tehnostan d.o.o. na spomenutim zgradama čiji su stanari bili nezadovoljni sa sustavom grijanja i dobave potrošne tople vode jer se toplinska energija proizvodila u kotlovnici zgrade iz kotlova na lož ulje. Takav sustav grijanja bio je vrlo neučinkovit, što je rezultiralo visokim računima za grijanje i toplu vodu, a također je bio nepovoljan s aspekta zaštite okoliša i zdravlja stanara.

Gradonačelnik Penava podsjetio je kako od početka 2015. godine Tehnostan stanarima pomaže financirajući izradu projekte dokumentacije za projekt spajanja zgrada na toplanu Borovo naselje, a u lipnju 2016. godine je raspisan natječaj nakon kojeg su započeli radovi.
„U projekt se uključio i Grad Vukovar koji je radove sufinancirao u iznosu od 407.000 kuna, što je 90% od ukupnog iznosa od 452.000 kuna", dodao je Penava.

Predstavnica stanara Antonija Sekelez je rekla kako je na ovaj način riješen veliki problem stanara na navedenim ulazima. „Ovo je samo prvi korak kada je riječ o energetskoj učinkovitosti, nadamo se kako će zgrada uskoro dobiti i novu izolaciju i fasadu kako bi gubitci toplinske energije bili što manji", rekla je Sekelez.

Ovaj projekt uspješno je završen u rujnu i stara je kotlovnica zamijenjena podstanicom te je zgrada povezana na toplanu Borovo naselje. Osim podstanice, projektom je izolirano i 800 metara unutarnjih izolacija zgrade čime se smanjuje gubitak topline., a promjene su dovele do primjene nove cijene toplinske energije koje su niže od dosadašnjih za 42%