Vukovarska gradska tvrtka Tehnostan nastavila je svoje projekte iz područja obnovljivih izvora energije i u 2020. godini. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su solarni park koji će toplinskom energijom snabdijevati centralni toplinski sustav putem kojega stanovnici stambenih objekata gradske četvrti Borovo naselje dobivaju toplu vodu i toplinsku energiju. Nastavno na solarne termalne kolektore, na krov skladišta u Borovu naselju postavljena je i četvrta fotonaponska elektrana (12kW) koja ima dvojaku funkciju. Prvenstveno, proizvodi električnu energiju za potrebe kotlovnice i solarnog polja sa prodajom viškova električne energije u mrežu. Povrh toga, ova je elektrana koncipirana da u slučaju nestanka električne energije u mreži spriječi pregrijavanje solarne tekućine i stagnaciju sustava.

„Unatoč obustavi svih aktivnosti uslijed pandemije uzrokovane koronavirusom radovi na proširenju polja su nastavljeni sa kašnjenjem od 2 mjeseca. Početkom lipnja dovršena je i druga faza izgradnje polja sa dodatnih 160 ploča čime smo dodatno pridonijeli smanjenju troškova za nabavu prirodnog plina kao glavnog energenta. Očekivani godišnji prinos ovog solarnog polja iznosi oko 900MWh što je ušteda od 230.000kn što će omogućiti dodatno zadržavanje cijena toplinske energije kreirane 2016. Ova investicija ima i pozitivan učinak na okoliš i zdravlje ljudi jer se smanjuju emisije CO2 u okoliš za 210 tona godišnje,“ rekao je direktor Lovrenščak ističući kako je ovo solarno polje dobar primjer kako treba ići tranzicija prema obnovljivim izvorima energije.

„Ovaj projekt predstavlja iskorak prema obnovljivim izvorima energije i novim tehnologijama te ekološkom grijanju.  Energenti će biti sve skuplji te će se uvoditi naknade za CO2, a s ovakvim modernim rješenjem zaobišli smo takve probleme i smanjili troškove daljinskog grijanja,“ objasnio je direktor Lovrenščak.

„Kroz niz ulaganja u toplovodnu mrežu, ali i toplinska postrojenja na području grada Vukovara u proteklom smo periodu građanima omogućili građanima da sasvim neopazice prođu poskupljenja koja su se događala na tržištu plina i struje jer u gradu Vukovaru nismo imali porast cijene grijanja već duži niz godini. To prvenstveno možemo zahvaliti ulaganjima u infrastrukturu u koju gradska tvrtka Tehnostan konstantno ulaže sredstva, a to se u konačnici pozitivno reflektira na krajnjeg korisnika,“ istaknuo je gradonačelnik Penava poručujući kako se ovakvim potezima podiže razina standarda života u Vukovaru.

Kada se analiziraju godišnji podaci gradske tvrtke Tehnostan obnovljivi izvori energije čine 8% u ukupnoj proizvodnji toplinske energije i gotovo 20% u potrošnji električne energije te je sa ovom solarnom termalnom elektranom ukupne snage 520kW grad Vukovar zauzeo značajno mjesto u regiji kada je u pitanju iskorištavanje sunčeve energije.