Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obišao je dovršetak radova na Vukovarskome vodotornju – simbolu hrvatskog zajedništva. Radovi na ovome velebnom kulturno-turističkom i memorijalnome simbolu herojske bitke za Vukovar i Domovinski rat u samome su završetku te su se ovom prilikom obišli svi objekti u sklopu Vukovarskog vodotornja.

“Cjelokupni projekt rekonstrukcije i izgranje Vukovarskog vodotornja odvija se u tri faze od kojih prva faza obuhvaća rekonstrukciju Vodotornja i izgradnju parkirališta za osobne automobile i autobuse. Radovi na prvoj fazi trebaju završiti 01. listopada 2020. godine, a vrijednost izvedenih radova je 32.036.327,59kn s PDV-om. Druga faza obuhvaćala je izgradnju popratnih sadržaja - kafić s dječjim igralištem i javnim sanitarijama, auditorij s pogledom na Dunav i park, a svi radovi su završeni 25. rujna 2019. godine. Vrijednost izvedenih radova je 8.259.329,40kn s PDV-om te je naplaćena ugovorna kazna 5% od neto cijene 374.803,36kn bez PDV – a. Treća faza odnosi se naopremanje i unutarnje uređenje objekata rekonstruiranih i izgrađenih u prve dvije faze. Ova se faza tek treba ugovoriti, no projektantska procijenjena vrijednost opremanja je 6.000.000,00kn s PDV-om,” objasnio je Bruno Pakter, voditelj projekta rekonstrukcije i izgradnje Vukovarskog vodotornja ističući kako je riječ o građevinskom pothvatu s kakvim se u Hrvatskoj nitko do sada nije susreo. Vukovarski vodotoranj visok je gotovo 50 metara te je tijekom rata pogođen s preko 600 granata što je prouzročilo velika oštećenja zbog kojih je rekonstrukcija bila preprojektirana dva puta. Upravo je to produžilo građevinske rokove, ali i tražilo dodatne financijske izdatke.

“Pogled s najponosnijeg mjesta u Hrvatskoj vrijedan je 46 milijuna kuna, a osiguralo nam ga je gotovo 7000 Hrvata diljem svijeta. U akciju prikupljanja sredstava za obnovu Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva uključili su se pojedinci, tvrtke i udruga doslovno sa svih kontinenata i iz velikog broja zemalja. Ovaj je projekt, jednako kao što su to učinili i obrana Vukovara i cjelokupan Domovinski rat kada su okupili cijeli hrvatski narod u borbi za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, okupio Hrvate koji su kroz njega jasno i nedvosmisleno dali do znanja da im je jako stalo do vrijednosti i simbola Domovinskog rata, ali jednako tako i istine o Domovinskome ratu koji je bio oslobodilački. U Domovinskome ratu je hrvatski narod stao zajedno braniti se od velikosrpskog agresora i to je pravi razlog zašto smo ovaj objekt pretvorili u spomenik. Kroz ovu priču smo svi pokazali zajedništvo i nadišli različitosti koje imamo u mišljenjima te smatram kako je upravo to glavna poruka ovoga objekta iz koje trebamo crpiti inspiraciju za sve buduće poduhvate,” rekao je gradonačelnik Penava najavljujući kako će Vodotoranj u punome sjaju zasjati kada se dovrše svi detalji uređenja, a otvorenje za javnost predviđeno je za kraj listopada ove godine.

“Na ovome će objektu biti zaposleno 28 ljudi koji će raditi u dva različita segmenta – ugostiteljskom i muzeološko-memorijalnom. U Memorijalnoj sobi u Vodotornju bit će postavljeno šest interaktivnih ekrana s multimedijalnim sadržajem koji će govoriti o Domovinskom ratu, žrtvi Vukovara, ali i povijesti Vodotornja. Iz Memorijalne sobe se Memorijalnom stazom ide na vidikovac, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vidikovcu kraj samoga jarbola s hrvatskim barjakom u spomen na hrabrost i požrtvovnost postavljene su stope pokojnih branitelja Ivana Ivanike i Hrvoja Đalte koji su podizali zastavu na Vodotornju svaki puta kada bi ona za vrijeme napada na Vukovar bila srušena. Jednako tako bit će im postavljene i memorijalne ploče,” rekao je Darijan Zeko direktor gradske tvrtke Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva koja će upravljati samim objektom. Također, istaknuo je kako je Vukovarski vodotoranj dodana vrijednost vukovarskom gospodarstvu, ali i cjelokupnom kontinentalnom turizmu Slavonije, Srijema i Baranje.

“Vjerujemo kako će Vodotoranj pobuditi interes za novim turističkim dolascima u Vukovar,” zaključio je Zeko.