Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava predstavio je nove V skulpture koje su postavljenje na četiri ulaza državne ceste u Vukovar. Skulpture su izrađene prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića, a postavljene su na ulaze u grad ne samo kako bi uljepšale ulaze nego i kao trajni i vidljivi podsjetnik da se u ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta.

„Riječ je o već poznatome simbolu koji ste mogli viđati na plakatima Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i značkama koje nosimo. Slovo „V“ je početno slovo imena Vukovar, ali i slovo koje su Hrvati tijekom  Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake, s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede, međusobno se pozdravljajući, iskazujući svoje unutarnje stanje predanosti pobjedi i borbi za slobodnu državu. Grad Vukovar je najveća žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i konačni pobjednik jer je u njegovoj žrtvi i gubitku slomljena velikosrpska agresija ali i međunarodno priznata Republika Hrvatska kao samostalna država nakon punih 9 stoljeća.  Ukupni vizualni identitet čine 3D kvadrati u hrvatskim bojama crvenoj, bijeloj i plavoj jer su kvadrati osnovica hrvatskog povijesnog grba i određuju identitet hrvatske države. Križ na vrhu simbolizira vjeru jednako kao što ju je simbolizirala krunica u Domovinskom ratu, ali i žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi se rodila Hrvatska,“ rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava.

Arhitektonskim rješenjem osmišljen je trodimenzionalan znak visine 587 cm koji se sastoji od čeličnih kubusa crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbola križa povrh kubusa, a sve zajedno konstruktivno je povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H. Skulpture osvjetljavaju podni reflektori postava koji se nalaze na udaljenosti od 50 cm od vanjskog ruba slova “V”.

Skulpture je izradila tvrtka PRO-TEAM d.o.o. iz Vukovara u roku od tri mjeseca, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 593.655,00kn s – PDV om..

Na ostala četiri ulaza, odnosno županijske ceste, skulpture će biti postavljene narednih mjeseci.