Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava obišao je do sada izvedene radove na rekonstrukciji zgrade Radničkog doma u Borovu naselju. Zgradu Radničkog doma čini prizemlje i 3 etaže od ukupno 6960 kvadratnih metara zatvorenog dijela, koje će po završetku radova biti prenamijenjene za potrebe Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru. U prizemlju će se nalaziti velika konferencijska trodijelna dvorana s knjižnicom, dok će se na katovima nalaziti učionice i uredi za profesore. Kompletno će se urediti i okolina s južne na sjevernu stranu, parkiralište s novom cestom i nova pješačka površina.
“Izgradnja Radničkog doma i njegova prenamijena u Veleučilište Lavoslava Ružičke je jedan od kapitalnih projekata iz Intervencijskog plana grada Vukovara. Riječ je o jednome od dva najveća projekta iz Intervencijskog plana i od iznimne nam je važnosti s obzirom na vrijednost od gotovo 60 milijuna kuna. Radovi traju nešto više od mjesec dana te smo iznimno zadovoljni do sada postignutim te ozbiljnošću pristupa izvođača radova. Uvjereni smo da ćemo uz ovako kvalitetan pristup i suradnju, zaista biti gostovi s projektom u ugovorenim rokovima. Nažalost, u Slavoniji, ali i cijeloj Hrvatskoj to je danas jako teško postići, međutim svakodnevno je na gradilištu prisutno 50-ak radnika od kojih su mnogi novouposleni Vukovarci, tako da vjerujemo kako ćemo kroz 20 mjeseci omogućiti Veleučilištu da sa svim svojim kapacitetima uđe u ovaj prostor i nastavi širiti svoje programe. Time ćemo trenutni zgradu Veleučilišta osloboditi za neke druge institucije. Želja nam je tamo smjestiti Policijsku postaju kako bi sve državne institucije bile smještene u Županijskoj ulici i činile jednu logičnu cjelinu, a građanima olakšali time obavljanje redovnih poslova,” rekao je gradonačelnik Ivan Penava ističući kako se ovim projektom drastično podiže kvaliteta studiranja i studentskog života u Vukovaru.
Ugovor je ukupne vrijednosti 59.254.968,68 kuna s izvođačima radova, tvrtkom Iver d.o.o. potpisan 15. rujna 2020., a rok izvođenja radova je 20 mjeseci. Do sada su izvedeni radovi čišćenja otpada i nepotrebnog sadržaja, demontaže postojećeg sadržaja, skidanja obloga i rušenja zidova, demontaže obloga podova te urbane opreme. Za bliže naredno razdoblje od mjesec dana planirana je daljnja demontaža, ali i početak zidarskih radova i betoniranja.
Osim navedenog, rekonstrukcijom postojeće zgrade revitalizirat će se gradska četvrt Borovo naselje kao i proširiti kapaciteti, nadograditi smjerovi te povećati standard Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u zgradi spomeničkog značaja. Projekt će imat značajan utjecaj na fizičku, društvenu i gospodarsku regeneraciju grada Vukovara, omogućiti će bolje obrazovanje za uspješno poduzetništvo i daljnje školovanje u novima, modernim i suvremeno opremljenim prostorima.
“Ovim projektom Borovu naselju vraćamo sjaj koji je imalo prije Domovinskog rata. Dolaskom Veleučilišta ponovno će postati gradska četvrt okupljanja mladih,” rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček napominjući kako uskoro kreću radovi i na izgradnji parkirališta preko puta Plivališta.
“Unatoč hladnim danima, Vukovar je veliko gradilište. Vjerojatno najveće u ovom dijelu Hrvatske. U tijeku su radovi na stadionu koji se gradi u samome centru grada te radovi na cestama u gradskoj četvrti Sajmište, a uskoro kreću radovi na cestama u četvrti Mitnica te u Ulici Vladimira Nazora u Sotinu. Nastojat ćemo u narednih nekoliko mjeseci nastaviti tempom koji smo imali do sada neovisno o pandemiji koronavirusa,” najavio je zamjenik Pavliček ističući kako grad Vukovar iz dana u dan mijenja svoj izgled na dobrobit svih svojih građana.